Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 18 juli 2008

Färger och finishar: Färgskiftande glas


Ibland händer det att en pärlare råkat ut för något udda: den där pärlan som såg rosa ut har blivit lila. Eller swarovskikristallen som var grön igår är idag grå. Det personen råkat ut för är färgskiftande glas, en källa till barnslig glädje. Eller irritation.

Notera att alla färger varierar något i nyans under olika ljus: tänk bara själv på hur blek man känner sig i lysrörsbelysningen i en provhytt jämfört med glödlampssken eller solljus. Här handlar det om pärlor som i många fall inte bara byter nyans/valör utan byter till en helt annan färg.

Den vanligaste färgen som beter sig på detta vis är alexandrite, som du oftast hittar i form av tjeckiskt pressglas, kinesiskt glas eller Swarovskikristaller. Alexandrit, som fått sitt namn efter en färgskiftande halvädelsten, verkar vara ljusblå eller bleklila i lysrörsbelysning, men får en tydligare lila färg i solljus och djupnar än mer under en halogen- eller glödlampa. Se illustration nedan:


Swarovski tillverkar även kristallpärlor i en annan färgskiftande nyans, nämligen cantaloupe. Denna färg är (ljus-)grön i lysrörsbelysning, grå i solljus samt beige/rosa i skenet av halogen- eller glödlampor. Färgskiftningen är med andra ord betydligt större än i alexandrite.


Andra exempel på färgskiftande glas är färgen french rose, som varierar mellan ljust brunbeige och mörkrosa (se foto överst -- olika ljuskällor har skapat olika djup i bilderna, men det är en tydlig skillnad i färg). Detta stod inte beskrivet när jag köpte pärlorna utan jag upptäckte det då jag packade upp dem i lysrörsbelysning: de var ju inte alls lika fint beigerosa som på fotot i på hemsidan, tänkte jag besviket. Nästa dag, i dagsljus, hade de fått en betydligt djupare rosa färg, som var mer rosa och mörkare än på fotot i butiken.

Även TOHO:s färg neodymium (seed beads/rocaille) lär vara färgskiftande, men helt ärligt så är det ingen stor skillnad: med stor ansträngning har jag lyckats se en skiftning som går från rosalila till ljus blålila. Påminner lite om alexandrite med andra ord, men skiftningarna är inte så synliga som de andra färger jag nämnt.

Eftersom glaset har olika färger i olika ljus ställer det vissa krav på pärlaren: övriga pärlor måste matcha de olika färgerna i pärlan utan att det i något ljus ser fult ut. Därav att vissa älskar färgskiftande glas och andra skyr det som pesten. Dessutom måste färgskiftningen klargöras för en eventuell kund, som vid köpet kanske bara ser en av nyanserna i pärlan. Till det kommer att det är lätt att göra felköp som pärlare om man inte känner till att pärlorna har denna effekt. Det bör kanske nämnas att om du råkat ut för det här behöver du inte skämmas -- det finns pärlare som hållit på i flera år utan att känna till dessa färger och undrat varför pärlorna de köpte i en hall med lysrörsbelysning inte alls har samma färg när de kom hem.

Märk med fördel tydligt ut färgerna på dessa pärlor för att undvika misstag. Själv gjorde jag en kväll ett hänge i -- vad jag trodde -- indicolite, black diamond, rose satin och chrysolite. Dagen efter var "chysolite"pärlorna inte milt gröna utan grå. Jag hade suttit under en lysrörslampa och totalt glömt bort att jag bara hade cantaloupe, inte chrysolite, kvar. Som tur var fungerade färgen mycket bra ihop med de övriga ändå. Håll också detta i minnet när du köper pärlor, att de inte alltid kommer att ha den färg de verkar ha i butiken eller på foto. Det är dessutom svårt att helt korrekt återge färgskiftningarna i ett foto så köp gärna några "testpärlor" innan du investerar i ett storpack. På så sätt kan du själv med egna ögon bedöma färgerna i olika ljus först.

***

Det är inte bara glas/kristall som kan skifta färg: som nämnts gör även vissa mineral -- äkta eller simulerade -- det. Alexandrit är kanske den mest kända färgskiftaren, men det finns fler. Andra mineral ändrar färg beroende på i vilken man tittar på stenen. Och en helt annat typ av färgskiftning finner du i så kallade mood beads eller mirage beads, pärlor med en värmekänslig vätska som skiftar färg på samma sätt som humörringar. Det finns också UV-pärlor som byter färg beroende på hur stor dos UV-strålning de utsätts för.


*Credits: Bilderna på alexadrite- och cantaloupekristallerna publicerade med vänligt tillstånd från Rings & Things. Bilderna är (c) R&T.*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails