Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 8 juli 2008

Nyhet: Ett ekologiskt alternativ

Bomull är ett populärt fiber för både tyg och snören/garn, men det är också världens mest besprutade gröda. Förutom att det använder en stor del av alla besprutningsmedel som används i hela världen så är den intensiva odlingen beroende av stora mängder konstgödsel och omfattande konstbevattning. Som exempel kan nämnas att i Indien odlas bomull på fem procent av åkerarealen, men det kräver hälften av landets totala användning av bekämpningsmedel. I hela världen anses ca 2,4 % av åkerarealen användas till bomullsodling, men på dessa odlingar används 25 % av alla bekämpningsmedel. Dessutom är genmodifiering vanligt i bomullsindustrin. Även färgningen av bomull är förknippad med miljö- och hälsoproblem pga av kemikalierna och otillräcklig rening. Detta jordbruk är inte bara en fara för miljön utan även för de människor som lever av odlingarna, inte minst ekonomiskt då USA (men även EU) utsätter småbönder i fattiga länder för orättvisa skyddstullar och prisdumpning.

On the Surface lanserade för ett tag sedan ett ekologiskt bomullssnöre för smycken. Tyvärr var det en trög start för denna miljövänliga nyhet, men nu har amerikanska Jewelry Supply tagit in snöret i sitt sortiment. Snöret är inte vaxat, som annars är vanligt, då de flesta industriella vaxer innehåller ej ekologiska ämnen, vanligen biprodukter från oljeindustrin. Men det går bra att vaxa själv (ekolgiskt bivax går att köpa i Sverige). Enda nackdelen är att varan är en europeisk import, vilket innebär onödiga transporter ur ett svenskt perspektiv.

Grossisten On Surface säljer även färgglada hängen av taguanöt, känt som växtrikets elfenben. Nötterna skördas i regnskogen, men till skillnad från den destruktiva träindustrin så ingår taguaskörden i bevarandeprojekt: genom att nöten är värdefull ökar det intresset att bevara träden de växer på.


Tips: Vill du läsa mer om olika textiliers miljöpåverkan så finns det flera miljö- och rättviseorganisationer som skrivit informationsmaterial och rapporter. Jag rekommenderar t ex Naturskyddsföreningens temabok för 2008, Grön Design (red. Cecilia Bertilsson & Mats Hellmark).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails