Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 18 juli 2008

Pärlsort: Charlottes



Charlottes eller charlotte cut seed beads är en populär, men ibland svårtilgänglig, pärlsort. Som en artikelförfattare beskriver dem är de "the Cadillac of seed beads". Det som gör dessa tjeckiska seeds så speciella är de slipas så att varje pärla får en, eller ibland flera, facetter.Se närbild på pärlorna nedan (klicka på bilden för en förstoring) och notera de ensamma facetterna. Facetten gör att pärlan glittrar i ljus, men samtidigt utan att bli för glittrig. "They offer a subtle sparkle without being gaudy", som en pärlbutik tidigare uttryckte det. Tyvärr inte så lätt att få en bra bild på så jag rekommenderar verkligen att du tittar på dem i verkligheten, om du inte sett dem förr.


Charlottes användes enligt pärlforskaren Peter Francis först i Frankrike 1847. Då främst för att brodera på kläder. Pärlorna kom från Lyon, Venedig och tjeckiska Gablonz. Enligt Francis så tillverkades pärlorna i de två förstnämnda städerna och facetterades i Böhmen. Idag tillverkas pärlorna endast i Tjeckien sedan den sista franska fabriken stängdes 2004. Den enda kvarvarande fabriken som gör charlottes är välkända Ornela, världens största seed bead-fabrik. På senare år har dock även TOHO givit sig in i leken då det finns en stor efterfrågan på charlottes som inte helt möts av Ornela. Som med övriga japanska seeds gäller att de är större än sina tjeckiska motsvarigheter med samma storlek. En 15/0 charlotte-cut från Japan motsvarar med andra ord ungefär en tjeckisk 14/0. TOHO:s charlottes finns i storlekarna 15/0 och 12/0. Dock inte i så många färger och till skillnad från de tjeckiska säljs de lösa.

Var namnet charlottes kommer ifrån vet ingen säkert, men däremot så är de flesta överens om att bara pärlor i storleken 13/0 bör kallas för just charlottes. Detta var den första storlek som tillverkades, men sedan tillkom fler storlekar och idag finns det (tjeckiska) charlottes från 15/0 upp till 6/0. Dessa bör dock kallas one-cuts eller true-cuts. Men charlottes används ofta som benämning även på dem.

Pärlorna finns i många färger i transparent, opal, opak eller metallic. På den inledande bilden syns exempel i färgerna opak vit luster, brons, crystal (15/0), silver, transparent ametist samt hematit. Av ädelmetallfärger, som är de mest eftertraktade, finns två typer. Dels de billigare målade/galvaniserade pärlorna, som dock lätt flagar och tappar sin färg. Ibland skyddslackas dessa pärlor, men det innebär oftast bara att slitaget fördröjs några månader. Men sedan finns det även "bakade" metallicpärlor som är dyrare, men tåligare. De kan nötas med tiden, men om de inte utsätts för mycket vatten, slitage eller nötning från andra pärlor eller hud så kan de hålla sig fina i många år. De må vara dyra, men tro mig, de är värda priset för det finns inget så trist som när fina pärlor börjar flaga i händerna på en...


Källa:
Wild Things Beads (2006): Charlotte Cut Seed Beads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails