Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 10 juli 2008

Teknik: Coiling


Coiling är en teknik inom trådarbete som blivit populär i Sverige på senare år. Det är också en av de första metalltrådstekniker jag testade på som nybörjare så jag har ett speciellt förhållande till tekniken. I sin grundform är coiling inte svårt, men det kräver lite övning -- såsom alla tekniker -- och noggrannhet för att få det tätt och fint. Förutom lugn och ro vid arbetet är rätt trådval också viktigt för att resultatet ska blir bra.


Vad är coiling?
Vad är då coiling egentligen? Ibland uppstår det vissa missförstånd om vilken sorts trådarbete som kan klassas som coiling. Coiling är en specifik teknik som innebär att man lindar en tunn metalltråd kring en stomme av tjockare tråd, vilken formas till ett smycke. Det finns även andra tekniker där man arbetar med metalltråd, men de är inte coiling utan kallas gemensamt för trådarbete (eng. wire wrapping eller wirework). Däremot kan coilade smycken även omfatta andra tekniker också, vilket kanske -- tillsammans med coilingens dominans bland trådarbetstekniker -- är anledningen till missförståndet.


Instruktioner och projekt
Grundläggande instruktioner till coiling kan du få gratis från Delia Stone och Beaducation har en instruktionsvideo i två delar på Youtube med Lisa Niven Kelly. Bra information om hur du lägga till ny tråd när den gamla tar slut hittar du hos coilinggurun Eni Oken (OBS! pdf-fil) och hon har även information om tråd (material, tjocklek, hårdhet) på sin hemsida. Skulle du föredra att lära dig tekniken direkt från en lärare så håller bl a pärlbutiken Sirlig kurser i Stockholm.

Gratisprojekt som passar nybörjaren är t ex denna Bead Bezel från The Bead Shop, Coiled Stiletto Earrings samt Down in Circles Earrings från Beading Daily samt Wrapped Briolette av Eni Oken (pdf-fil). Kolla också denna ring, som är uppbyggd på ett lite annorlunda men enkelt sätt. Du kan även använda coiling för att göra länkar (scrolla ned till Eye Pins & Coils) -- en variant på detta som mer påminner om hur man gör snurrade öglor hittar du här. Lite mer avancerat, men ett bra exempel på organisk form är Wired Landscape Necklace. Se även Att coila (och pärla) över färdiga stommar.

Fler betalmönster i olika nivå, från nybörjare till expert hittar du hos Eni Oken, Studio Heath, Beaducation (som innehåller både skrivna instruktioner samt video), Susan Olivio, Delia Stone. Du kan också köpa projekt från pärltidningar hos Bead & Button samt Beading Daily. Tyvärr får du inte alltid upp träffar om du söker på coiling, men väl någon träff på coil. För att inte missa något är det enklaste tyvärr att söka igenom alla projekt under wirework. Sök även på jewelrylessons.com och Etsy. Tänk på att Etsy automatiskt söker bland kategorierna handmade, men vissa instruktioner ligger under supplies.

Oftast använder man en tunn tråd att coila med, men du kan också få en grövre eller hårdare känsla genom att använda tjockare tråd till coilingen (tänk bara på att då måste du även använda en tjockare stomme än normalt). Janice Berkebiles gratisprojekt Gypsy Wire Bracelet är ett exempel på detta. Hennes stomme är i 14 G och coilingtråden i 18 G. För inspiration, se även Richard Salleys smycken. Under tutorial visar han också steg för steg hur han skapar ett hänge.


Coila med fiber/tråd
Även om coiling för oss främst betyder en smyckesteknik så användes den först för att göra korgar med exempelvis vaxad lintråd på en stomme av långa barr, näver eller liknande. För exempel på, och instruktioner till, denna sortens coiling i smycken se Mary Hettmanspergers intressanta bok Fabulous Woven Jewelry (Lark Books, 2006). Du kan läsa lite ur hennes kapitel om coiling på Google Books. Hängena till höger på fotot ovan är gjort enligt hennes instruktioner, med lintråd på en stomme av koppartråd.

Se även dessa smycken från Crafty Pod, som använt färgglatt garn både i stomme och omslag. En fördel med att coila med t ex vaxad lintråd är att det går fortare och är enklare att få jämnt jämfört med metalltrådscoiling.


Gizmo-coiling
Det finns även en annan typ av coiling som ibland går under namnet gizmo-coiling för att skilja det från vanlig coiling (ibland kallat hand coiling). Skillnad mellan teknikerna är dels att du använder en vev och dels att spiralen görs på en pinne som du sedan tar bort. Vevarna kan du hitta under olika namn som Coiling Gizmo (som gett namn åt tekniken), Twist n Curl, spiralverktyg mm. Har du ingen gizmo kan du istället ett dorn eller t ex strumpsticka och snurra för hand. Det går även bra att använda en handborr eller elektrisk borr på lågt varvtal (denna teknik används också om du vill göra egna motringar). Elborr rekommenderas absolut inte till dig som inte är van vid att använda den -- risken är att du råkar få för hög fart, vilket kan sluta mycket illa! En video om hur du använder ett spiralverktyg hittar du här och skrivna instruktioner här. Gratis projekt kan du hitta hos t ex Coiling Gizmo, Wig Jig University och Auntie's Beads. Gizmo-coilade längder kan även användas som mellandelar eller som länkar. Du kan även använda spiralerna till att dekorera ljus mm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails