Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

lördag 12 juli 2008

Övrigt: Costume jewelry/bijouterier

Costume jewelry är en term som du säkert hört i den engelska pärlvärlden. Eftersom orden kan användas på olika sätt tänkte jag skriva lite kort om vad det egentligen är. En svensk översättning på ordet costume jewelry är bijouterier, samt idag även modesmycken.

Ursprungligen kommer uttrycket från tidigt 1900-tal. Bakgrunden till smyckena finner vi i de stora samhällsförändringarna under 1800-talet. Med industrialismen kunde man tillverka billigare smycken genom massproduktion och man kunde göra pärlor i billigare material. Detta gjorde att en bredare massa, främst den framväxande medelklassen, hade råd med smycken som såg dyrare ut än de var. Vanliga material var plast (redan bakelit, den första syntetiska plasten, användes till smycken), glas, kristall, mässing, tenn, nickel, pläterad mässing med mera. Kristall och cubic zirconia (cz) användes för att imitera slipade ädelstenar medan man med glas och plast kunde imitera stenar och äkta pärlor. Plätering användes för att ge en känsla av silver- och guldsmycken. Men även silver och halvädelsten, som vi ofta tycker är kvalitativa material idag liksom swarovskikristaller, kunde kallas costume jewelry. Benämningen hade redan då en något negativ ton, som billiga kopior. Men de populariserades starkt när Coco Chanel började använda och designa costume jewelry. Främst är hon kanske känd för sina halsband med imiterade pärlor (värdet av pärlimitationer kommer att vara ämnet för en senare artikel).

Idag kan costume jewelry ha lite olika betydelse för olika personer. För vissa betyder det helt enkelt smycken som är gjorda i oäkta material, antingen av en konsthantverkare (jewelry artist) eller massproducerat. Ofta smycken med begränsad livslängd, förknippad med modet för dagen, men det behöver inte gälla alltid. Om costume jewelry är negativt eller inte enligt den här definitionen beror på personens preferenser: vissa rynkar på näsan åt allt som är oäkta medan andra ställer oäkta smycken tillverkat i unika exemplar av en smyckeshantverkar över massproducerade smycken. Men för andra är costume jewelry enbart synonymt med massproducerade, billiga bijouterier/modesmycken från lågprisländer. Ofta med tvivelaktig kvalitet. Upplagt för missförstånd med andra ord då en smyckestillverkare som använder pläterade material eller oädel metall (koppar, mässing, tenn etc) inte gärna vill jämföras med massproduktionen i Asien.

Dock ska sägas att antika och vintage bijouterier kan betinga ett högt pris bland samlare, även om det tyvärr förekommer en del fusk med nyproduktion av t ex bakelitsmycken. Säljare av vintagepärlor och -smyckesdelar har just komponenter till costume jewelry -- och efterfrågan är betydande bland pärlarna. Även stora klädesmärken säljer ofta smycken som masstillverkas av oäkta material, men som säljs dyrt på grund av värdet i designerns eller varumärkets namn.

2 kommentarer:

  1. Åh, vilken fin blogg med mycket intressanta fakta! Längtar tills nästa inlägg och springer in och kollar om något nytt kommit titt som tätt. :-)

    SvaraRadera
  2. Tack för ditt beröm! Hoppas jag kan fortsätta och skriva läsvärda inlägg länge framöver för det är kul att skriva -- och jag hoppas det även är kul för andra att läsa. ;)

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails