Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

söndag 17 augusti 2008

Manekis Korslänk






PS! Söker du mönster på andra typer av pärlkors än denna länk, se inlägget Pärlkors.

För ett tag sedan såg jag ett bijouterihalsband med ett hänge som bestod av ett kors och en droppe. Det som intresserade mig var själva korset, som skiljde sig från pärlkors jag sett tidigare. Det finns många sätt att göra kors av pärlor, men vissa enkla kors har problemet att ”armarna” ibland får olika avslut (dvs ena sidan består av huvudet på en hattpinne och andra består av en ögla). Detta kors hade inte det problemet. Länken är väldigt enkelt uppbyggd, men är samtidigt väldigt fiffig. När du väl kommit in i arbetsgången så är de också snabba att tillverka.


Material för en länk:

2 hattpinnar
4 runda pärlor
1 chaton montée

Verktyg: rundtång, avbitare, spetstång

Designtips: Chaton montées finns i flera storlekar så välj pärlstorlek efter dem. Nedan använder jag en chaton på ca 6 mm till 6 mm pärlor, men originalet använde betydligt större pärlor i förhållande till smyckesten. Observera att du måste använda en s k chaton montée och inte vanliga rose montées/krysspärlor. Hattpinnarna kan vara mjuka eller halvhårda. Mjuka pinnar är allra enklast att arbeta med, men kräver att du avslutar med snurröglor. Hårdare pinnar kan vara klurigare att få igenom hålen, men håller å andra sidan formen bäst och kräver endast enkla öglor som avslut. Välj det som passar dig bäst. Instruktionerna förutsätter att du kan göra öglor. Om du inte lärt dig det än eller känner dig osäker så kan du hitta instruktioner exempelvis hos Designshop eller, om du föredrar "rörliga bilder", enkel ögla respektive snurrad ögla (du kan även hitta fler instruktionsvideor på YouTube.



1. Börja med att trä en pärla på hattpinnen. För in pinnen genom ett av hålen i din montée. Vinkla den så att pinnen går ut genom hållet bredvid (böj 45 ˚). Om du använder hårdare hattpinnar: krök försiktigt pinnen innan du trär på montéen.



2. Böj hattpinnen med pärlan så att pinnen ligger rakt mot hålet. Böj andra änden av hattpinnen så att även den är i linje med sitt hål.



3. Trä på en pärla och gör en ögla på hattpinnen. Se till att hålla öglan tätt mot pärlan så att länken inte blir för lös.




4. Upprepa steg 1 – 2. Tänk på att öglorna ska ligga emot varandra: börja med andra ord att trä pinnen från hålet mittemot det hål du började trä andra pinnen från.


5. Justera ev. pärlorna så att de ligger vinkelrät mot varandra. Länken kan kännas något instabil i detta läge, men det brukar rätta till sig när den används. Skulle du ändå vilja stadga upp den så kan du dutta en liten, liten klick lim inuti montéen. Låt limmet härda helt (inte bara torka) innan du belastar länken. Lim är oftast tabu inom smyckestillverkning, men i vissa fall kan det finnas behov av det.
Använd länken som en mellandel eller ett hänge (se exemplen nedan). Experimentera även med olika pärlor än runda, som i bilden överst. Tips: Vill du göra ett kristet kors, så kan du lägga till en pärla på ena sidan för att få mer klassiska proportioner.



Detta är bara två smycken som jag snodde ihop lite snabbt idag för att få med något exempel på hur länkarna kan användas. Om du får användning för denna länk så skriv gärna en kommentar med länk till dina bilder eller maila mig länk eller foto om du inte vill att andra ska se det. Är alltid nyfiken på att se vad du kan göra med den här. Säg också gärna till om något i mina instruktioner är oklart eller om du har andra frågor.


2 kommentarer:

  1. Mycket bra instruktion! Gäller bara att skaffa lämpliga pärlor - och tid: fiinns ju så många roliga tekniker som jag bara MÅSTE lära mig :-D

    SvaraRadera
  2. Tack för dina kommentarer! Kul att du gillade länken. Jag brukar ofta ha montées hemma och då är det lätt att bara plocka ihop fyra pärlor och sätta ihop -- vill man bara ha en länk är det ett perfekt "restprojekt" över överblivna pärlor från andra smycken.

    Är det svårt att hitta chaton montés, som även säljs under andra namn, i Sverige så gör som jag och köp från holländska Sayila.nl eller franska Perlesandco.com ;)

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails