Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 11 augusti 2008

Mönstertips: Rivolifeber

Swarovskis rivoli (#1122) verkar vara fortsatt heta bland pärlare och numer kan du finna rivolis i såväl Sverige som England. Mästerpärlare som Laura McCabe fortsätter att locka pärlare med vackra mönster, pärltidingarna har ofta rivoliprojekt och inköpsställen är en återkommande fråga på flera pärlforum. Att pärlinfatta rivolis verkar vara ett nöje ingen tröttnar på än.


Vad är rivoli?
För dig som inte känner till dessa eftertraktade smyckesstenar så kan de bäst beskrivas som runda kristaller med en spets på både ovan- och undersidan. De har inte några hål utan är tänkta att infattas på ett eller annat sätt. Däremot finns det även knappar (#3015) och hängen (#6200) i samma form för den som helst vill ha hål. Du kan finna en 3d-animation hos Create Your Style, Swarovskis sajt för pärlare (klicka på tredje kristallen i rutan i mitten och välj 3D-view under bilden t v).


Infattningar: sydda
Rivolis kan infattas ungefär på samma sätt som cabochoner (se de tidigare artiklarna om cabochoninfattningar), men en rivoli är vanligen mindre än en cabochon samtidigt som den inte har en plan yta på ena sidan. En klassisk infattning i peyote med bicones hittar du hos Whimbeads. Se även Evening Primrose hos FusionBeads. Föredrar du cross-weaving kan kanske ringarna Oko eller Seeley vara av intresse. Hos Vyolina kan du bland annat hitta hänget Madhya (del 2 här), men bläddra gärna igenom för hon har fler mönster där hon använder vad hon kallar en bouton (knapp), men som liknar rivoli.

På franska forumet Ile aux Perles finns många gratismönster med rivoli, men observera att du måste registrera dig som medlem för att se mönstren. Listor över alla mönster, inklusive vilka pärlor de innehåller, hittar du här. Det finns många, många projekt med rivolis här så jag nämner bara ett urval av mina favoriter: Allure, le Flo, Neferou, Pagode, Seabow, L'Alde-One, Alessandra, Aurora, Beckya, Friends, Malibu Flower, Mangareva, Nini Pompon, Oreliana, Puffina, Ro-kaya, Saba m fl.

Laura McCabe har en tabell (pdf-format) över hur många rader peyote som behövs för att göra en infattning av bl a rivolis i olika storlek. Den kräver att pärlaren redan kan sy en infattning så det är med andra ord inte instruktioner utan just en tabell. McCabe har för övrigt skrivit en bok som innehåller rivoliprojekt, Fler rivolimönster av henne kan du hitta hos Bead pattern central eller i hennes bok Creating Crystal Jewelry with Swarovski (Creative Publishing international, 2008).

Hos Bead pattern central finns även andra fina mönster, främst av Ann Benson, som Peacock Feather Necklace, Rivoli Bracelet, Aqua Ice Cabochon Surround, Echinachea Brooch och Casablanca. Sök på rivoli för att hitta alla mönster. För att fortsätta med betalmönster så finns det även en del hos bead-patterns.com: Bead Embroidery Cuff, Juliana Cabochon Bracelet, Crystal Cabochon Necklace samt en prisvärd tutorial för infattning i netting. Föredrar du kit kan du köpa det hos Beadsage eller Bead East (de senare är av Laura McCabe).


Infattningar: metall
Liksom andra typer av swarovskistenar kan rivolis sättas i metallinfattningar med hål. Här finns instruktioner till en ring och här finns ett hänge (pdf), som använder denna typ av infattade stenar. Det finns även en annan typ av infattningar där du limma i stenarna, se t ex Mimi's Gems samt Jewelry Supply. Hos Jan's Jewels finns instruktioner till en brosch där rivolin limmas på en filigrandel -- vilket osökt för oss in på att de passar för filigree wrapping (se exempelvis dessa örhängen eller dettta hänge för idéer).

Trådarbete är lättare att anpassa från en cabochon till en rivoli än sydda tekniker så se Cabochoninfattningar del 2 för tips på mönster och tekniker. Lisa Niven Kelly säljer kit för den som vill testa hennes wire woven bezel för rivoli. Det går även att göra infattningar i silversmide. För inspirationsbilder, se On The Rocks, Huan Pham samt Jenny Alexander.


Infattningar: polymerlera
Christi Friesen har en gratistutorial för hur du kan infatta en rivoli i polymerlera för ett spännande hänge: Peppermint Twist (pdf).


PS! Fler mönstertips -- inklusive videoinstruktioner -- finner du under nya inlägget Viva Rivoli!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails