Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 25 augusti 2008

Teknik: Soldered pendants -- hängen i tiffanyteknik

Inte minst i USA är det populärt att göra så kallade "soldered pendants", mjuklödade hängen. Tekniken går ut på att du lägger en bild, ett dekorativt papper, egen målning, ett collage, ett frimärke eller liknande mellan två glasbitar som tejpas ihop med kopparfolietejp, som även används till glasarbeten i Tiffanyteknik (ej den sort som används inom elektronik). Tejpen rengörs och penslas med flussmedel. Sedan använder du en lödkolv för att smälta blyfritt lödtenn över tejpen. En motring löds fast på ena kanten av hänget. Sist skyddas tennet från att oxidera för snabbt genom att lackas eller vaxas.

Det var kortversionen. Utförligare instruktioner kan du finna hos Volcano Arts, Jewelry Artist Magazine (örhängen), StarLitStudio, Ellen Hutson samt Art-e-Zine. Det finns också flera böcker i ämnet och hos Design Originals kan du läsa ett utdrag ur deras bok. Instruktioner till ett armband av Beckah Krahula finns hos HGTV. Bildgoogla eller sök på t ex Etsy för mer inspiration. Svenska instruktioner till örhängen, som bara består av ett lager glas, hittade jag hos YLE. För en mer "pyntad" variant så kan du löda på metalldekorationer, se instruktioner hos FusionBeads (inklusive projektet Cupcake Princess).

Gillar du stilen, men har inte eller vill inte använda en lödkolv så finns det alternativ. Använd färdiga "ramar" och klistra fast en bild/ett papper, som täcks med epoxyharts, Amazing Glaze eller liknande. Ranger Ink använder metallfärgad UTEE (Ultra Thick Embossing Enamel) som smälts så att hänget kan doppas i det. De säljer även "memory glass" och "memory frames" för att göra dina egna hängen utan att löda. Hos ARTchix Studio -- ett himmelrike för den som gillar collagesmycken och vintagestil -- finner du fler alternativa lösningar, andra typer av färdiga ramar för glas, projektidéer, material med mera. De gör bland annat en variant som liknar soldered pendants: de tejpar runt glaset som vanligt, men låter metalltejpen vara synlig istället för att täcka den med tennlod.

4 kommentarer:

  1. Spännande och snyggt!

    SvaraRadera
  2. Ja, visst är det :D

    Jag skulle kunna tillägga också att den kopparfolietejp som används är av den sort som även används i tiffanyteknik, ett sätt att skapa dekorativa mönstrade glas, snarare än den typ som används inom elektronik. Kan vara bra att känna till.

    SvaraRadera
  3. har blivit aldeless förälskad i dessa hängen, så fina! Undrar om du har några tips på var man kan inhandla glas någonstans, om man vill skära till egna bitar? Har bara lyckats hitta färdigskurna i de svenska webshopparna, men det vore kul att kunna variera formen själv =)

    SvaraRadera
  4. Hej,

    Glas är något jag personligen inte köper då jag har ett lager, men ett lokalt glasmästeri vore min spontana tanke. Förhoppningsvis kan den ha "glasspill" så du slipper köpa större kvantiteter. Som tur är behövs ju inte särskilt stora mängder glas per hänge. Kanske det finns någon glashantverkare i närheten, som också kan sälja lite. Vid nåt tillfälle har jag använt glas från en trasig tavelram (har man inte fått/ärvt sådant så finns alltid loppisar).

    Om du behöver mer tips så finns det ett forum om bara glas och glastekniker med personer som kan betydlig mer än jag kan om inköpsställen för olika typer av glas: Glaskonst iFokus (glaskonst.ifokus.se).

    Om du inte är van vid att skära glas bör du tänka på att det främst är former med raka kanter som är enkla att skära till (dvs fyrkanter, trianglar osv snarare än ovaler och cirklar).

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails