Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

söndag 14 september 2008

Inspiration: Höstens färger


Även om naturen fortfarande mestadels står grön så hopar sig tecknen på att hösten är här: kvällarna är kalla och äpplena mognar. Hösten innebär att naturen byter färger, från sommargrönska till glödande höstfärger. Och även inom modet betyder det en ny säsong med nya färger, långt borta från sommarens ljusa och starka färger. Så varför inte låta dig inspireras av såväl naturens som modeindustrins mysiga nya färger?

Naturens färger upplever du självklart starkast genom att faktiskt ge dig ut i den: parkerna, skogarna, trädgårdarna. Studera de små detaljerna likväl som de stora linjerna och vyer. Hösten är inte bara färg utan också textur/ytor, form och rörelse: ett vaxigt nypon, en gnistrande regndroppe, matt mossa, bara björnbärssnår med törnen och några ensamma trinda glänsande bär, grenverk, rönnbärsklasar, en mjuk ringblomma, torra grässtrån, en ensam blomma, prassliga lövhögar, fåglar, björkar som rör sig i vinden. Försök hitta de där små detaljerna som oftast inte syns direkt, men som är de som fulländar höstkänslan. Tänk också på att inspireras av hela hösten: från de första tecknen i september till dimman i november (som novemberbarn propagerar jag för att november kan vara en vacker och vemodigt inspirerande månad).

Skulle hösten inte ha infunnit sig än eller om du föredrar att mysa framför datorn kan du t ex bildgoogla efter vackra, inspirerande bilder. Notera speciellt färgkombinationer för naturen kan ibland kombinera de mest oväntade färger med lyckat resultat. Om du har fångat hösten på bild, men tycker det är svårt att hitta alla färger i den kan du t ex använda ett verktyg som Color Palette Generator. Egentligen tänkt för att matcha färger på en hemsida, men även användbar för pärlare på sitt sätt eftersom den kan få en att upptäcka nyanser som inte syns så tydligt innan de separerats ut.

Pärlarnas färgguru Margie Deeb har skrivit flera korta men läsvärda artiklar om höstens färger, som diskuterar material, nyanser och stilar inspirerat av årstiden. Se t ex Fall Colors Abound, Autumn's Splendor samt Warm Up to Orange (pdf-filer). Mer tips om brunt kan du läsa i inspirationsinlägget Brown is the new black.

Eftersom naturens färger bäst fungerar som inspiration när man möter dem i verkliga livet så går jag raskt vidare till modets och trendernas höstfärger. Även om du vill göra smycken som håller längre än en kort modenyck så kan färgtrender vara bra som inspiration eller, om du säljer, en indikation på vad som kan tänkas efterfrågas av kunderna. Hos Fire Mountain Gems kan du få en hel palett med höstens och vinterns färger. Förutom klassiska höstfärger som senap, plommonlila, mörkgrön och choklad finns där även flera kalla nyanser. Även hos Rings & Things kan du läsa mer om höstens trender enligt Pantone och Swarovski. Jablonex publicerar även de inspirationskartor med pärlor i höstens färger. Säsongens färger delas in i poetiska My Dream, My Moon, My Energy och My Desert. Pärl-/smyckestrender bortom färg nämndes för ett tag sedan på Beading Daily. Mer allmänt om hösstens modetrender finns hos Fashion Trendsetter (svenskt perspektiv finns hos Fashionguide).


PS! Normalt sett ligger dock många sajter inom industrin en eller två säsonger före allmänheten av naturliga skäl, så om du vill läsa in dig på trender kommer du att lära dig att vara ute i tid. T ex är Swarovskis senast släppta färger tänkta för hösten och vintern 2009, inte årets höstsäsong. För mer tips om att hålla sig uppdaterad som företagare, se Eni Okens artikel och länklista Jewelry Fashion, Trends & Forcasts. Swarovskis trender för nästa höst hittar du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails