Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 11 september 2008

Mönstertips: Feminint och maskulint i läder och mocka




Jag gillar mocka- och läderarmband så därför tänkte jag ta tillfället i akt att tipsa om lite mönster och projekt med smycken i dessa material. Främst blir det armband, men även lite annat i slutet.


Armband
Klassiska och tuffa läderarmband kan göras av gamla livremmar, som piffas upp med nitar och hängen som i Beads & Beyond (Jan 2008) (se bilder genom att klicka på "preview this issue online"). Se även DIY Network för ett nitarmband.

I senaste numret av Bead Unique (Fall 2008) finns en helt annan typ av läderarmband med mässingsfiligran. Tamara Schafhauser gör annorlunda variant med i grunden samma typ av material hos HGTV (video finns här).

Andra armbandsprojekt gör t ex mönster med dubbla lager läder i olika färg som i Leather Cuff Bracelet, syr eller knyter samman olika läderbitar som i Off the Cuff eller dekorerar armbanden med hornpärlor som i Jackie Guerras Suede Cuff.


Namnsmycke/budskap
Gillar du namnsmycken och smycken med budskap så se Kristina Pitaniello som nitar fast en graverad tag med personligt meddelande på sitt armband eller Tamara Berg, som stansar fast sitt budskap.


Läder som accent
Ett armband behöver inte helt bestå av läder. Rings & Things har flera exempel på armband där bara själva avsluten är av läder, se Leather cuff bracelet (finns även som videoinstruktioner), Tafuri Tough Cuff och We go together. R&T:s instruktioner finns även i mer högupplösta pdf-filer,som du kan ladda ned här.


Smycken av snören
Läder- och mockasnören är vanligt som halsband, ofta för hängen i en maskulin eller unisexstil. Förutom att bara använda dem för att trä upp ett hänge kan man kapa dem på mitten och hänga upp pärlor, se t ex Rings & things Sojourner and Truth set eller Gifts for him, Beads Etc no 13 (du kan se instruktionerna gratis på nätet). I Giga läderhalsband använder CCHobby flera längder lädersnören istället för en enda längd.

Storhåliga pärlor i metall eller andra material kan träs på lädersnören för en maskulinare variant av pandorarmband (se t ex Beads Etc eller BLOG för inspiration). Missa inte heller det femininare Läderhalsband med trådpärlor.

Se också Panduros herrsmycken samt mockahalsbandet A simple twist, Favorite Things bracelet, As Young As You Feel , "höst"halsbandet hos Beadsmania och Golden Ring necklace i läder. Ännu en variant är att "väva in" ett läder- eller mockaband (eller annat band) i en kedja, som hos DIY Network. Du kan även kapa mockasnöre i längder och göra ett annorlunda "knutet halsband" à la Kiwa.


Flätning och makramé
Läder kan även användas för flätning (se även Beadalons armband, Braided Leather Choker samt Parts Clubs berlockhalsband) eller makramé som i R&T:s Celtic Cowgirl, Michaels leather macramé cuff, Macramé Charm Bracelet (Swarovski), Woven leather bracelet eller Beadalons turkoschoker. Lädersnöre passar även till flera av knutarna i Suzen Millodots bok Celtic Knots for Beaded Jewellery (Search Press, 2006). Dock inte alla.


Tenntrådssmycken och broderi
I Sverige är tenntrådssmycken en klassiker där tenntrådsflätor -- med eller utan pärlor -- sys fast på mjukt renskinn medan man i Nordamerika länge har pärlbroderat på hjort- eller älgskinn. Icke-indianer använder det främst för att brodera armband och liknande.


Materialmix
Eller varför inte mixa med lite oväntade material: t ex swarovskikristaller som i detta armband hos R&T (fler exempel här) eller Artbeads Fun and funky leather cuff. I detta armband från Kiwa har man gått längre och dekorerat ett håligt läderarmband med sydda pärlor.

I fotot ovan har jag helt sonika sytt eller limmat fast dekorativa band på mockaarmband och tidigare, i inlägget Smyckestillverkning för scrappare, visade jag ett annat mockarmband som jag dekorerat med brads. Missa inte heller Carmis annorlunda Suspended Leather Pendants.


Småprojekt
Överblivna småbitar av skinn kan användas t ex för att hänga upp donuts. Små snuttar av läder- eller mockasnören passar till örhängen (se mer instruktioner här). Eller varför inte göra blomsmycken av större mockabitar? Vill du göra ett annat mindre projekt så varför inte en läderring à la Beadsmania? Se även dessa hängen gjorda av ett gammalt läderbälte.


Om läder och mocka
För den som vill ha annorlunda snören finns det metallicfärgade snören i mocka- och läderimitation samt "taggtråd" i läder. Perles & Co säljer olika typer av enkla läder- och mockablommor. Färgade snören och band finns i flera pärlaffärer. Det finns t o m läderpärlor, se t ex Bead Babe eller Auntie's Beads.

För veganer m fl: Fuskmocka är vanligt i mockaband och det finns också snören i imiterat läder så som pläder (p'leather). För den som inte vill använda äkta vara finns det även djurfria alternativ till skinn- och mockabitar. Till snören fungerar också vaxad bomull lika bra och ibland bättre än äkta lädersnöre eftersom inte minst färgat läder kan spricka om det bearbetas för mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails