Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 22 september 2008

Mönstertips: Vad du kan använda filigran till

Tidigare har jag skrivit om silar och filigran där jag sagt att jag skulle återkomma med mönstertips. I helgen samlade jag ihop mönster till silar så nu är det dags att även ge lite förslag på hur du kan använda filigrandelar till smycken och pärlarbeten. Med filigrandelar avser jag här främst platta tunna smyckesdelar som stansats ut ett filigranliknande mönster, oftast i form av rundlar, men även andra former. Det handlar inte om äkta filigranarbeten eller pärlor/smyckesdelar som är dekorerade för att imitera sådant arbete. Jag har dock gjort några undantag från den regeln och även tagit med lite andra typer av filigran.


Om filigrandelar
Filigrandelar och silar påminner en del om varandra då båda främst används som en bas att dekorera med pärlor, smyckestenar och liknande. Den stora skillnaden är att filigranen är mer dekorativ och därför oftast används så att den syns, medan en sil är en bas som ska döljas. Filigrandelar finns i olika storlekar, men är ofta större än silarna.

Silens fördel är att dess baksida kan täckas över enkelt och den skålformade ytan gör att tråd och knutra inte putar ut på baksidan till skillnad från en platt filigrandel. Det är inget problem då filigranen monteras på något annat, men det gör att du andra gånger får tänka över ditt val av tråd när du arbetar med den. Jag har ibland gjort så att jag, efter att jag sytt fast pärlor, fast en annan likadan filigrandel på baksidan av den första.

Silar och filigran kan även användas tillsammans, som i denna ring där basen är en ringstomme med fastlödad sil.

Filigrandelarna säljs främst "som de är" så eventuella broschnålar eller liknande får limmas, mjuklödas eller sys fast. Det finns också filigran med broschnål att köpa färdig, liksom ringar med fastlödade små filigrandelar. Vissa filigrandelar har en eller flera öglor för att enklare kunna länkas ihop. Materialet är vanligen mässing eller mässingsklätt stål, som i vissa fall ges en guld- eller silverpläterad yta. Har du svårt att hitta de specialdelar du söker, säg till så kan jag kanske hjälpa till med lite länktips.


Limma
Det allra enklaste sättet att dekorera filigrandelar är att limma fast dekoren eftersom man då slipper problemen med trådar. Passar bäst till cabochoner, metallrosor, flatbacks och andra ting som har en bra ytan att limma på och som saknar hål. Se til exempel Filigree Bracelet från Nostalgia Ribbon, Infinite Butterfly Brooch och Autumn Flower Brooch från Jan's Jewels, fågelhalsband från Kiwa, julgranshängen samt cabochoninfattning från Vintage Jewelry Supply. Se även Costume Jewelry Supplies: Siam Ruby & Pearl Valentine Set, Siam Ruby & Crystal Holiday Set, Rose Cluster & Pearl Heart Set, Emerald & Crystal Set och Lavender & Crystal Cameo Set. Dessa har dock inga instruktion, men väl listor på vilka komponenter och pärlor som ingår i de respektive smyckena.


Lödning
Alternativet till lim är att med en lödkolv mjuklöda fast delar på filigranen (gäller silverpläterade smyckesdelar). Resultatet blir liknande så länge du är noggrann med lödningen. Använd blyfritt lod till smycken och tänk på att en sådan här fog inte är lika stark som en hårdlödad. För mer om mjuklödning se inlägget Soldered Pendants samt även den mer avancerad informationsbroschyren från Preciosa (pdf). Filigrandelar kan även lödas fast just på soldered pendants, se exempel här. Mässing kan hårdlödas med lod speciellt gjort för just denna metall.


Länkning och filigree wrapping
Filigree wrapping har jag redan beskrivit tidigare så det kommer jag inte att ta upp så mycket nu. Förutom att bara böja till filigrandelarna kan man även, enbart eller i kombination, länka filigrandelar som i Vintage Jewelry Supplys Filigree Triangles, Kiwas örhängen med kedjor (även om det är mer en pärlhatt än filigran), Nordic Beads Halssmykke med filigranblomster, Bead Studios filigranörhängen, Beadsmanias kedjehalsband, Mollie Valentes Afternoon Tea Necklace , Lyra's Locket och Secret Garden Necklace samt Filigree Leaf and Amethyst Stone Necklace. Se även Denise Yezbak Moores Fleur de Niece. Glöm inte att titta i Vintajs galleri för fler inspirationsbilder. Du kan även nita fast filigrandelar, som till exempel i detta armband (obs! Videon förklarar stegen bättre än texten).


Broderi
Ett annat populärt sätt att dekorera filigran är att sy fast pärlor på den, något som inte minst återkommer på japanska sidor. Det viktiga är att använda en tråd som inte slits mot metallkanterna och som samtidigt inte syns allt för tydligt på baksidan om denna är synlig. Tunn metalltråd eller stark syntetisk tråd som fiskelina, Fireline eller Power Pro är exempel på trådar som brukar användas. Pärlor kan sys fast på många sätt, ungefär som silar: antingen broderas pärlorna fast efter hand eller så fästs ett färdigt pärlarbete på underlaget. Fina steg-för-steginstruktioner hittar du hos FusionBeads.

För fler exempel och projekt se även Pearl Leaf Necklace, seed bead-blomma (bättre steg-för-stegbeskrivning av samma teknik som i föregående projekt), vackert hårsmycke, ett till med virkad blomma, hårspänne, säkerhetsnålbrosch med dingel, romantiskt halsband och armband, rosring, ruterformade örhängen, dubbelt hänge, månhänge, kristallklätt kors, maffig kristallring, broderad stor ring, blomring, vackra rosbroscher, dekorativt "lås"/berlock, bokmärke, brosch i "vintage collage", "dubbel" blombrosch (seed beads), stor rosa ring, söt välarbetad ring (wire wrapping), brosch i "guld" och pärlor, vit ring (seed beads), vårliga hängen, lila och beige brosch, ros-set, underbara länkade armband, höstarmband med berlock, diamantformad brosch med kedjor, snöflingehänge, annorlunda filigran, glittrig vårbrosch och som en för årstiden passande och fin final -- vackra höstblommor (seed beads). Ett tips är att inte hoppa över exempelvis broscherna bara för att du inte gillar broscher: mönstren kan kanske inspirera dig till andra smycken istället.

Jag passar också på att visa detta vackra filigranlås, som dekorerats med rosor och kristaller. Jag har själv använt filigranlås på liknande sätt när jag saknat sillås: se exempelvis mitt första försök i peyote, ett armband med en ros jag sydde fast på ett litet filigranlås.


Boktips
Det finns flera pärlböcker som har projekt med filigrandelar, men framförallt känner jag till två böcker som helt handlar bara om filigransmycken: amerikanska Beading with Filigree av Cynthia Deis (2008, Lark Books) samt franska Bijoux et Accessoires en perles sur estampes & filigranes av Emmanuelle Heumann (2006, Tutti Frutti). Den senare boken kan du läsa några sidor ur på Amazon om du följer länken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails