Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 19 september 2008

Mönstertips: Vad du kan använda silar till

Silar är väldigt användbara ibland och när man väl lärt sig att använda dem är de både roliga och ger många variationsmöjligheter. Mer om vad silar är och vilka olika typer det finns hittar du i inlägget Silar. Missa inte Diane Fitzgeralds artikel, som inte bara har instruktioner till en brosch utan även många inspirerande bilder samt tips på hur du gör egna silar. Skulle du sakna en sil och desperat vill testa de olika idéerna kan du gör som jag såg nämnt på Craftbits: använd perforerad hårdplast eller gör hål i en stark kartongbit. Även filigrandelar fungerar oftast som substitut till silar.


Grunderna
Vanligen använder man sig av tråd eller metalltråd för att fästa pärlorna. Tänk på att metall kan nöta sönder vissa fibrer så använd en stark tråd som Fireline när du inte använder metalltråd. Du kan antingen sy fast pärlorna direkt på silen eller så kan du först sy ett pärlmönster som sedan fästs i den. Bra bilder på hur du gör det förra hittar du hos BiCer (bild på den färdiga brosch finns här) och craft.ontheinternet. Du kan också variera enstaka pärlor med sydda blommor som i denna smultronbrosch.

Exempel på det senare tillvägagångssättet hittar du här (foto färdig blomma) och i detta halsband från Beadsmania. Som synes är silar bra baser för pärlblommor, vilket du också kan se exempel på i denna lila blomma och Elena Bashkatovas gerbera. Silar passar också bra för att göra blommor med daggers eftersom metallen stöttar de långa pärlorna. För olika idéer se BiCer, Bumble-Bees Beads och Beadsmania.


Broscher
Broscher är den vanligaste typen av siltillbehör och ännu fler broscher hittar du hos Nostalgia Ribbon, Jan's Jewels (en fjäril), Kiwa, Beadsmania, Sally's Beads Shop och Omochabako. Designer's Findings har bilder på broscher som gjorts med silar i olika former.


Örhängen
Hos Omochabako hittar du även dessa söta örhängen. Örhängen är också populärt att använda silar till. För fler exempel se Parts Club (har även de här med en vanligare typ av örhängessil), "modernt tantiga" från Beadsmania, rosörhängen, färgglada kluster samt Sweetpeas två varianter av söta blomörhängen respektive fyrkanter. Eleganta örhängen med vintagekänsla får du instruktioner till hos Jan's Jewels, där du även kan hitta dem i två färger utan dinglet.


Ringar
Från broscher och örhängen är steget inte långt till ringar. Du kan göra allt från nätta rosringar till stora ringar med sydda blommor. Eller varför inte göra en sådan här udda ring? Har du en ring med fast sil kan du även kombinera sil med en filigrandel, som här. Flera mönster till örhängen passar även till ringar och det gör även små halsbandshängen.


Halsband
Silar kan alltså även användas för att göra hängen eller "centerpieces" till halsband. Du kan använda speciella silar med upphängningsögla, enkla silar med bakstycke eller en vanlig enkel sil beroende på design och smak. Och armband för den delen. Se t ex detta höstvackra halsband och detta fina blomhänge. Det första halsbandet använder en speciell sil med ögla på baksidan, men det går också att fästa silen vid halsbandet genom hålen i den (fungerar speciellt bra utan bakstycke) som i det här halsbandet.

Missa inte heller detta halsband, som även inkorporerar ett vackert löv, detta spetslika sydda halsband, ett elegant karneolhänge, hösthänge med en slider, litet färgstarkt fyrkantigt hänge, tjockt pärlhänge. eller Omochabakos glittriga och lyxiga vårhalsband.


Övrigt
Löv för mig in på ett projekt i Beads Etc nr 18, en hårkam av Chanel Oldfield. Vanligen fästa pärlor på den välvda sidan av silen, men Chanel har valt att sy fast metallöv och pärlor på andra sidan. Detta ger en fin blomma som kupar sig uppåt på ett naturligt sätt. Det är också en bra påminnelse om att det inte finns något rätt eller fel med hur du använder en sil.


Fler användningsområden
Förutom de olika sätten att använda en sil som nämnts ovan kan jag också tipsa om att silar kan sys fast på många underlag. Min syster köpte en gång ett par örhängen som var sydda med rocaillepärlor och paljetter på en stor sil. Silen hade limmats på konstläder eller liknande innan den sedan limmats fast på ett par vanliga clips med stor platta. Ett tips för den som inte hittar örhängen med silar. Har du inget bakstycke och vill inte att virrvarret av tråd på baksidan av silen ska synas så kan du gör som jag såg hos Pärleporten: sy ihop två silar så att de bildar en linsformad komponent (görs enklast efter att du dekorerat klart silarna).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails