Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 29 september 2008

Noterat: Ombré -- trend och träning




Ombré har på flera amerikanska pärlsajter, till exempel Beading Daily och Fire Mountain Gems, omtalats som en ny färgtrend. Höstnumret av Stringing har också ombré som tema.


Vad är ombré?
Termen är fransk och betyder 'skuggad'. Kläder har färgats på detta vis under lång tid och har i år varit på modet, vilket smittat av sig från kläder till accessoarer. Infärgningen av kläder går till så att plagget doppas i ett färgbad. Det tas upp och doppas igen, men inte hela vägen ned denna gång. Detta kan sedan upprepas flera gånger och resultatet är ett plagg i en färg som skiftar från ljust till mörkt. Med pärlor skapas effekten antingen med en stensort som naturligt skiftar i nyans eller med pärlor i flera olika färger.


Ombré med pärlor
Men ombré är inte bara en trend, det är också en teknik värd att lära sig. Det är nämligen inte alltid så lätt att skapa snygga och subtila övergångar från en färg till en annan. Har du tur kan du köpa en sträng halvädelstenspärlor som redan är trädda med övergångar från en färg till en annan (t ex fire opal, som på bilden), men oftast är det upp till dig att skapa övergångarna. Och det kräver övning för att bli riktigt lyckat. Till skillnad från att färga tyg eller göra en skinner blends i polymerlera så kan inte materialets färg inte heller förändras tills du når det perfekta resultatet. Pärlan har den färg den har.

Nyckeln ligger oftast i att använda många nyanser så att övergången dem emellan blir mjuk och naturlig. Ju fler nyanser dessto mjukare övergångar. Låt också färgerna flyta in i varandra istället för att bara trä färg 1 följt av färg 2 följt av färg 3 osv. Lite mer om detta kan du läsa på Bead & Buttons hemsida.

Zooma in det här halsbandet från FMG (samma som i länken ovan, men större bild) och se hur nyanserna smälter ihop från mörkrött till närmast vitt. En enklare variant finner du hos Inspirations and Realisations. Instruktioner till ett armband av Lindsay Burke hittar du hos Beading Daily Online Store och ett halsband av Dina Krieg på B&B. Det enklaste är att Använda samma färg i olika valörer, men du kan också gå från en färg till en annan, helst en närliggande (jämför inlägget Guide till färgteori och färglek). Jämför Elizabeth Murrays Cascade of Shades, som går från rosa till lila och använder totalt åtta olika nyanser.

Vid pärlvirkning kan du välja att använda klara pärlor och ett melerat garn för att få fram ombréeffekten istället. För exempel, se Stintas sida. Då behöver du inte planera hur pärlor av olika nyanser ska blandas, utan garnet skapar automatiskt färgskiftningarna i smycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails