Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

söndag 26 oktober 2008

Mönstertips: Varning för spindlar!

Det har poppat upp tydliga tecken på att Halloween närmat sig de senaste veckorna, både i nyhetsbreven från de amerikanska pärlbutikerna och i Kalletidningarna (det är syrran som prenumererar -- jag bara gratisläser...). Denna ursprungligen keltiska högtid kom till USA via irländska invandrare -- ungefär samtidigt som vi i Sverige importerade jultomten och julgranen från Tyskland -- och som under 1990-talet nått Sverige till vissas glädje och andras irritation. Här firar vi högtiden under sista oktober, men i USA är det en månadslång fest med kulmen vid månadsskiftet. Jag har inget Halloweentema här, men är ändå inspirerad av stämningen. Halloween handlar åtminstone delvis om att skrämmas så vad passar bättre än spindlar då? Nu är nog vissa glada att jag inte alltid har mycket bilder här, eller hur? ;-)

Klassiska spindlar av pärlor och metalltråd kan du lära dig att skapa hos Bead Studio (hänge) och Jewelrymaking.about.com (örhängen). En lite lyxigare spindel i samma stil, av kristallpärlor hittar du här -- hon nämner julgranshänge som ett möjligt användningsområde(!). Du kan även hitta videoinstruktioner på Youtube samt HGTV (sök på sider och välj videon Crystal dragonfly and spider). För dig som arbetar med polymerlera kanske instruktionerna på Polka Dot Creations lockar? En större variant av polymerlera och bicones hittar du hos Michaels. En lyxig och välgjord spindel i kristall hittar du även hos Kiwa.

Gillar du pärldjur hittar du instruktioner till en platt och två tredimensionella spindlar hos Perles de Rocaille samt ännu en variant här respektive här. Se också Allt om Pärlor. Du kan också göra spindlar med ponnypärlor eller på säkerhetsnålar. Föredrar du något "gosigare" kan du hos Fusionbeads och Artbeads lära dig göra spindlar av ullpärlor. De förstnämnda blir enkla örhängen medan de sistnämnda mest är tänkta som dekoration och pyntade därefter.

Missa för allt i världen inte Margo Potters spindelnätshalsband -- med tillhörande spindel på hennes blog! Via den hittade jag även detta hänge (varning för realistisk spindelbild). Inspireras även av halsband och handblomma hos R&T (tyvärr finns inga skrivna instruktioner i skrivande stund). Örhängen med lurviga spindlar och spindelnät finner du hos Cut Out+Keep. Föredrar du sydda tekniker kan du på bead-patterns.com köpa flera mönster, t ex Sarah Fraziers Anansiörhängen, Sigrid Wynne-Evans örhängesspindlar med dinglande ben, Barbara Ellis coola armband eller Pinjinsas röda spindel.

Vill du testa på att gjuta en spindel, metall eller plast (resin/harts) så finns instruktioner till hos jewelrymaking.about.com.

Spindlar behöver förstås nät. Ett klassiskt sätt att göra ett spindelnät hittar du i R&T:s fönsterdekoration. Se även hänget hos DIY Network. Ett pärlat nät, komplett med liten spindel, hittar du hos Arts & Crafts Ideas. FMG har instruktioner till ett drömfångarinspirerade nät av pärlsilke. Även hos Michaels hittar du drömfångare med nät och spindel. Att en drömfångare påminner om ett spindelnät är ingen tillfällighet: flera legender om drömfångaren tar upp spindlarna som ursprunget till dem.


PS! Du kan också göra det enkelt för dig och köpa pärlor med spindelmotiv. Det finns allt från kinesisk lampwork till tjeckiska pressglaspärlor som är dekorerade med eller formade som spindlar. Det finns även mycket hängen och berlocker med spindlar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails