Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 1 oktober 2008

Pärlsort: Kristallpärlor

 




Kristallglas har under lång tid varit ett populärt material vars briljans andas lyx och fest. Det används mycket i ljuskronor och glas, men också ofta i smycken, inte minst för att imitera diamanter, antingen i form av pärlor eller smyckestenar/strass. Den mest kända och använda kristallpärlan är troligen Swarovskis bicone, men det finns ett stort utbud av pärlor från flera länder. Med kristallpärlor avser jag här bara pärlor av kristallglas, inte exempelvis bergkristall.

Kristallpärlor tillverkas i flera länder och i flera skiftande kvaliteter. Kvaliteten beror dels på själva glaset och dels på slipmetoden som använts. Kristall innehåller en varierande grad av bly, vilket tillsammans med facetteringen gör att ljuset gnistrar i pärlan på ett sätt så påminner om ädelstenar. Ju högre blyhalt dessto större briljans. 

För att kristallen ska gnistra så mycket som möjligt behöver den också slipas korrekt så att facetterna möts i rätt vinkel mot varandra. Störst noggrannhet fås om kristallen maskinslipas istället för att handslipas och om maskinerna i sin tur är kalibrerade med datorhjälp. Exakt hur noggrann slipningen blir beror sedan på precisionen i maskinerna och på kontrollen av de färdigslipade pärlorna. Det är inte bara precisionen i slipmaskinen som har betydelse utan även hur många facetter pärlan har och hur dessa är placerade. En pärla med få facetter reflekterar ljuset sämre än en pärla med många facetter som är korrekt placerade i förhållande till varandra.


Ibland råker det lite förvirring mellan de olika begrepp som används om kristallpärlor, till exempel om vad bicone egentligen är. Nedan följer en lista på kristallrelaterade ord. Saknar du något är det bara att säga till.

AB: förkortning av Aurora Borealis. En populär effekt/finish på pärlor som uppfanns av Swarovski. På en kristallpärla ökar den briljansen eftersom den metalliska ytan reflekterar ljuset i olika färger, precis som en prisma. Effekten appliceras på en sida av kristallen, men kan ibland täcka båda sidor och betecknas då 2xAB eller AB 2x.

Advanced crystal: Blyfri kristall från Swarovski Elements.

Bicone: bokstavligen "två koner", en populär form på kristallpärlor. Bicone är en form på pärla och finns även i andra material än kristall. Biconeformade kristallpärlor är billigare än runda. Swarovskis bicones har artikelnumret 5301.

Chaton: Swarovskis namn på smyckesstenar i en form som påminner om klassisk briljantslipning (tänk arketypen av en slipad diamant).

Cosmic Crystal: varumärke för en typ av kinesisk kristall med låg blyhalt (6 %). Ett billigt alternativ, men som saknar den höga briljansen du får från de andra märken som nämns här. Kinesisk kristall har börjat få högre och högre kvalitet och är idag ett bättre alternativ än det var för några år sedan.

Crystal: förutom att bara innebära kristall eller kristallglas så används ordet som beteckning för ofärgade, genomskinliga ("kristallklara") pärlor, dvs som färgnamn. Om en pärla kallas crystal bermuda blue eller crystal AB är det ett tecken på att pärlan är ofärgad och ev. färg kommer av en finish/effekt som applicerats på kristallens yta.

Crystal pearls: Swarovskis högkvalitativa imiterade pärlor som har en bas gjord på kristallglas. Själva kristallen syns alltså inte utan täcks helt av pärlfinishen.

Custom coating: kallas även After Market Finish (AFM) och är yteffekter/finishar som appliceras på en pärla/kristall av en tredje part. Syns bl a på Swarovskikristaller.

Fire-polish(ed)/fp: Ordet kan även sär- eller samstavas. Maskinfacetterade glaspärlor som upphettas i ugn så att ytan blir slät och glänsande -- vilket mjuka upp kanterna. Påminner om facetterad kristall, men gnistrar inte lika mycket. Ibland kallas pärlorna fire-polished crystal, men även om glaset innehåller en gnutta bly är det inte i närheten av de halter som krävs för att glaset ska få kallas kristall i Europa. 

Maxima: Blyfri kristall från Preciosa.

MC: förkortning för Machine Cut, maskinslipade kristallpärlor. Brukar användas om tjeckiska pärlor.

Preciosa: Tjeckiskt företag som tillverkar kristallpärlor av hög kvalitet. Är inte lika kända i pärlkretsar som Swarovski, men har ökat i popularitet på senare år. Preciosa har inte lika många färger som Swarovski, men i gengäld har de några som Swarovski inte har.
Rivoli: Smyckessten i kristall från Swarovski som blivit mycket populär bland pärlare som infattar dem med sydda tekniker. Har nummer 1122.

Strass: kan ha lite olika betydelse, men används oftast om smyckestenar i kristallglas. Motsvarar engelskans rhinestones.

Swarovski: Österrikisk världsledande tillverkare av kristallpärlor. Pärlorna räknas som de mest högkvalitativa och precisionslipade på marknaden. Grundaren, tjeckiske Daniel Swarovski, uppfann 1892 den automatiska maskinslipen och kunde därmed börja precisionsslipa kristall. Förutom kristallpärlor gör Swarovski bland annat kristallfiguriner, smycken, imiterade pärlor, smyckesdelar och smyckestenar. Deras pärlor och smyckesdelar går under varumärket Crystallized -- Swarovski Elements. De har ett stort antal färger på kristallpärlor och lanserar nya färger och/eller effekter varje höst och vår medan gamla färger och effekter läggs i träda. Vintagepärlor betingar många gånger ett högt värde.

Swarris(ar) & Swaro(s): svensk respektive engelsk förkortning av swarovskipärla(-pärlor). Avser i 99 fall av 100 bara deras kristallpärlor och inte crystal pearls.

Tin cut: används synonymt med MC om maskinslipad pärlor. Namnet kommer från att facetteringen gjordes med ett tennhjul. Har inget att göra med kvalitet eller blyhalt i pärlorna, vilket vissa felaktigt tror.

Tysk kristall: Ibland kan du finna hängen i tysk kristall i en välsorterad pärlbutik. De är oftast gjutna, men inte slipade, och gjorda i kristallglas. Eftersom de saknar facetter gnistrar de inte, men har en fin glans.

Att tänka på när du använder kristallpärlor:

  • Pärlorna kan ha skarpa kanter vid hålet som kan nöta på eller helt kapa en tråd. 
  • Tänk på kvaliteten. All kristall har inte samma briljans.
  • Alla swarovskipärlor är inte äkta -- köp från pålitliga källor och ifrågasätt äktheten om pärlorna är för billiga (men tänk också på att priset beror på var och i vilka kvantiteter du köper). Vissa av Swarovskis hängen har en pytteliten trapetsoidformad logotype ingraverad vid hålet som äkthetsbevis.
  • Blyet i glaset är ofarligt så länge du inte får för dig att krossa och äta upp ditt pärlförråd, men för säkerhets skull undviker många att använda kristallpärlor i barnsmycken då barn tycker om att stoppa pärlorna i munnen. För mer om blyets hälsoeffekter och de amerikanska pärlbutikernas varningstexter se mitt tidigare inlägg Bly -- den användbara men giftiga metallen.
  • Våga testa något nytt -- kristallpärlor är mer än Swarovskis bicones. Testa nya pärlformer eller andra fabrikat än Swarovski (såsom Preciosa).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails