Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 16 oktober 2008

Pärltillverkning: Färga dina egna sötvattenspärlor

För den som gillar sötvattenspärlor är det idag inte särskilt svårt att hitta alla möjliga former i alla möjliga färger, men det kan också vara kul att veta att det går att färga sina egna pärlor. Med lite träning och experimentlusta kan du färga dem i precis den nyans du själv vill. En fördel om du exempelvis vill göra ett smycke med mycket färger, men bara några få pärlor i varje färg. Det skulle också kunna vara intressant för dig som vill göra ombrésmycken: doppa pärlor olika antal gånger i samma färgbad. En annan fördel är att du vet precis vad det är för kemikalier du behandlar dina pärlor med och kan ta hand om restvattnet på ett miljömässigt ansvarsfullt vis.

Det ska sägas att instruktionerna som finns på nätet lämnar mycket öppet för egna experiment. Jag ger ingen garanti på att du kommer att lyckas direkt utan bered dig på att försöka med olika pigment och fixermedel för att få en färg som är både snygg och någorlunda hållbar. Köp på dig lite vita strängar i billiga former (t ex nuggets eller cornflakes) som provpärlor. Om du färgar dina egna pärlor rekommenderar jag starkt att du inte säljer smycken med dem innan du försäkrat dig om att färgen varken bleks för fort eller färgar av sig!

Det finns två typer av pigment att färga sötvattenspärlor med: färdigköpt färgpulver eller naturliga färgämnen. Om du vill använda färger från naturen tänk på att du behöver väldigt mycket växtmaterial för att ens få lite färg -- och färgen på blomman/bladen/nöten/kryddan är inte nödvändigtvis färgen du får på pärlorna. Det enklaste är att färga vita (blekta) pärlor eftersom det gör slutresultatet lättare att förutse, men du kan även färga naturligt färgade pärlor.

Instruktioner kan du hitta hos How To Dye Pearls (inkl. tips på naturliga färgämnen. OBS! 100328 var sajten osäker enligt antivirusprogrammen!), Pearls to Dye For (tefärgning), Fire Mountain Gems: Dye Your Own Pearls, BlossomLuxe Jewels: Dye Your Own Freshwater Pearls, How to Dye Pearls, How to Dye Freshwater Pearls, I Want to Dye Pearls och Becka's Project Journal: An experiment -- how to dye pearls. Fler tips kan du få i denna tråd på Pearl-Guide, som tar sin utgångspunkt i historiska sätt att färga pärlor (koschenill, saffran, solblekning). Där nämns även att färger som används till äggfärgning även kan användas till pärlor så länge de inte innehåller eller kräver tillsättning av vinäger/ättika då detta kan skada lystern. I andra instruktioner förekommer ättika eller vinäger, som används för att fixera färg på tyg osv, men det bör man vara försiktig med då den kan lösa upp pärlan helt. De flesta färger som nämns här bleks i solen med tiden.


TIPS: Även pärlemor/snäckskal, ben, trä och korall är pärlmaterial, som lätt absorberar färgpigment så det är inte bara begränsat till sötvattenspärlor. Se även Färga plastpärlor och luciteblommor själv, Färga glass pearls samt Träpärlor. Speciellt benpärlor kan även färgas av te.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails