Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 30 oktober 2008

Pärltillverkning: Polymerlera

Att skapa pärlor i polymerlera är populärt, näst lampwork den teknik som pärlare oftast vill lära sig för att göra egna pärlor. Och det är kanske inte så konstigt: den färgglada plastleran ger stora möjligheter till att leka med färg och form, den är lätt att få tag i, enkel att börja arbeta med då den kräver få verktyg och endast en hushållsugn för att härdas -- och inte minst finns kan den dekoreras på många olika sätt. Med polymerlera kan du antingen imitera andra material som halvädelsten, keramik, lampwork och dichro eller skapa unika effekter med tekniker som mokume gane eller mica shift (läs mer om det i länkarna nedan). Den kan till och med doftsättas, som jag skrev om i Väldoftande pärlor.


Vad är polymerlera?
Polymerlera (eng. polymer clay, polyclay, pc) är en plastprodukt, som kanske främst är känd under sådana varumärken som Cernit, Fimo, Sculpey och Kato Polyclay. Cernit och Fimo hittar du i de flesta hobbybutiker och på nätet kan du även finna Sculpey i Sverige. Kinn säljer en lera vid namn Modelyne. Det finns också pärlbutiker som säljer lera och tillbehör så som EJR Beads och Perles & Co samt specialister som Polymer Clay Pit i England (samt ännu fler i USA, där materialet är mycket populärt).

Vilket märke du föredrar är delvis en smaksak: alla har sina för- och nackdelar och vissa märken passar bättre till vissa tekniker. Du kan läsa mer om andras synpunkter i länkarna nedan, men testa också själv. Ett test med olika leror kan du läsa om här. Hos henne kan du även lära dig att göra färg av dina leror. Tänk även på att lerorna har åldersgräns. Vissa leror ska inte användas av barn under 3 år och andra inte av barn under 8 år. Övriga barn ska endast använda polymerlera under vuxens tillsyn. Plastlera ska inte värmas upp över den temperatur som rekommenderas av tillverkaren -- låt gärna fläkten stå på så eventuella ångor inte stannar i rummet.

Var börjar man?
Det finns flera bra sajter för den som vill lära sig mer om polymerlera. Glass Attic, Polymer Clay Central och Polyzine är några platser att börja på. Den första sajten kan vara lite oöverskådlig i början, men när man väl vant sig så finns här mycket, mycket information om allt som rör polymerlera. Missa inte heller Youtube, som jag alltid tjatar om, se t ex Mrs Wright, Expert Village och PolymerclayTV. Panduro har en vägledning för Fimo på svenska. Det finns även en tidning för dig som vill arbeta med polymerlera, Polymer Café, samt ett paneuropeiskt forum, European Polymer Clay People -- som även anordnar en stor träff i Frankrike nästa år. Förutom det finns flera böcker om polymerlera och polymerpärltillverkning.

Pärltillverkning
"Allt" om pärltillverkning hittar du på Glass Attics pärlsida. Många tutorials hittar du även hos Polymer Clay Central, Polymer Clay Beads (har flera videoinstruktioner), Fimo och Desiree's Desired Creations. Hos den senare kan du bl a lära dig att göra ihåliga, "dubbla" pärlor. The Clay Store har några projekt till pärlor och smycken.

Andra tutorials av intresse kan vara dessa: shaving cream beads, inked rubber stamped beads, fold over beads, cernitpärlor med mönster (på svenska), Faux anodized niobium (rullade pärlor), inramade pärlemorpärlor, glitterpärlor, feather beads, doggy bead, saturn beads -- ser ut som de låter, dekalpärlor av låtsastatueringar, pumpkin bead (inkl. montering), leaf accent bead (av rullade canes), stora sliderpärlor med transfers, faux fiorato (weddingcake) beads, Donna Kato: Cool Summer Beads (pdf), Candy Glass Beads, clay coiled beads, asian print beads, glow in the dark jade (pendant bead), stamped beads, Multi-layered bead, Terracotta beads, Sarajane: The Beady Bathroom, inramad cabochon, polymer clay carved beads, målade pärlor, PöRRö's Shiny Flat Beads (without sanding), pillow beads, E-Z heart (eg inte pärla, men fin form att göra pärlor av), "lampwork" beads (prickiga), plaid beads (dvs rutiga), Valentine Heart Beads, new leaf beads, "stencil beads" och slutligen hollow tube beads.

Art Jewelry har två gratisprojekt: Making Waves med platta runda pärlor samt Glass Act där du kan lära dig att ge pc-pärlor glaslyster (observera att du måste registrera dig). Du kan även köpa projekt, som t ex hur du gör denna handmålade cabochon. Även hos Beading Daily online store kan du köpa projekt. Hos Eugena's Creation kan du köpa tutorials till bl a hennes kända teknik för faux cloisonné.

Humble Beads ger också tio tips för att skapa bättre pärlor och även LuBelle Beads ger lite olika tips. Instruktioner till att trumla pärlor hittar du här samt instruktioner till ett torkställ för pärlor här.


TIPS: På flera av sajterna ovan, speciellt Sculpey och HGTV, finns även andra smyckesprojekt som inte innehåller pärlor. Jag har inte länkat direkt till dem, men kolla själv sajterna för fler instruktioner om du är intresserad. Missa inte heller projekettipsen under Söta bakelser och efterrätter av polymerlera.

4 kommentarer:

  1. Tack för ett superbra inlägg. Är ny på polymerlera och hittade hit när jag sökte via google. Länkarna du lagt upp har verkligen varit ovärderliga, särskilt i jakten på en europeisk webbshop.

    SvaraRadera
  2. Jag är glad att mina tips kunde vara till nytta för dig. :D Lycka till med dina nya lerprojekt!

    (Även om det nu blev en försenad lyckönskning -- jag är tyvärr lite dålig på att svara på kommentarer ibland är jag rädd.)

    SvaraRadera
  3. Köpte polymerlera från en svensk shop, www.contura.nu.
    Satsade på sculpey 3 vilket skulle vara för mindre avancerade användare.. men det funkade utmärkt för några handsmycken jag gjort.
    läste på deras blogg att dom hade nått erbjudande om just sculpey lera nu så passa på! :)
    Härligt inspirerande inlägg det här!

    SvaraRadera
  4. Aha! En till svensk. Jag började tro jag var ensam, ny i gamet som jag är. har bara blivit så otroligt inspirerad då jag aldig hittar de pärlor och detaljer jag vill använda. Pluggar på och testar det mesta vid det här öaget! Tack för alla bra länkar!!

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails