Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 14 november 2008

Inspiration: Steampunk


I sommar och höst har steampunk bl a figurerat i pärltidningar som Step by Step Beads och Beadwork. Den senare kallade det för "a hot new trend that mixes past and future". Dessutom är det november månads tema i Art Bead Scenes utmaningar. Steampunk är med andra ord mode, i både smycken och kläder, men jag tror inte alla vet vad det är även om de kanske gillar stilen. Själv tillhör jag de som under flera år gillade stilen, men saknade ett ord att sätta på den. Det var som en aha-upplevelse när jag sedan läste om steampunk, även om jag sedan dess insett att mitt intresse snarare är för gaslamp (eller gaslight) fantasy än just steampunk.


Vad är steampunk?
Steampunk -- som ibland förkortas sp -- är för vissa bara en estetik, en ny stil, medan det för andra även är en litterär genre och t om en hel subkultur. Wikipedia beskriver steampunk som en underkategori till fantasy och spekulativ fiktion, som trädde fram som en alternativhistorisk genre under 80- och 90-talet. De flesta steampunks själva ser genren som sprungen ur science fiction med sitt fokus på teknologi och vetenskap snarare än att vara fantasybetonad. Tekniken, inte minst ånga, urverk och elektriska experiment, spelar ofta en viktig roll. Liksom eter (aether). Inspirationen kommer först och främst från 1800-talets stora namn inom just sf: H G Welles och Jules Verne. Oftast utspelar sig de moderna steampunkberättelserna i ett sorts viktorianskt England (eller annan del av världen), men präglat av en alternativt utvecklad teknologi. Förutom det alternativhistoriska så kan berättelserna även utspelas i sekundärvärldar eller en post-apokalyptisk vision av vår värld.

Ett ord som bra beskriver genren är retrofuturism: man går tillbaks till äldre tider och utgår från hur de spekulerade kring hur framtida teknologi etc kunde se ut. Därav att du kan finna exempelvis fantasifulla science fictionbetonade vapen skapade i antik stil med mässing, koppar, nitar och trä snarare än våra tiders blanka vita metaller. Den viktorianska estetiken är en viktig del av designen. Där finns ofta även en patina, som ska ge en känsla av ålder.

Steampunk har utvecklats till en hel subkultur med personer som tillverkar egna kläder, smycken och andra ting i stilen samt umgås på sp-sajter eller i sp-grupper. Det finns även utöver litteraturen andra former av kulturyttringar som steampunkmusik med mera. Vissa försöker framhäva ordet punk i steampunk och se subkulturen som rebellisk och anti-auktoritär, som ställer sig utanför ett kommersiellt mainstreamsamhälle. För de som ser genren som en subkultur är det nuvarande trendinriktade intresset för steampunk något som inte alltid ses med blida ögon då den är ytlig och saknar förståelse för genrens rötter och idéinnehåll.

För mer om steampunk se t ex Brass Goggles, Steampunk Magazine och Steampunkopedia. Det finns många filmer, böcker och serier i genren eller som inspirerats av den. Förutom steampunk finns en närbesläktad genre, som växt fram ur fantasy snarare än science fiction. Denna kallas gaslamp fantasy, ett epitet som först användes av skaparna av nätserien Girl Genius, som läses av många steampunks.


Varför steampunk?
I sin artikel Forging a Stempunk Fantasy: An Adventure in Beads, History, and Steamy Style (Beadwork Oct/Nov 2008) beskriver Melanie Brooks Lukacs lockelsen:
One of the most exiciting aspects of crafting Steampunk jewelry is inventing a fantasy world of your own, in beads: You get to dream up a character, a landscape, and a story while crafting.
Stempunk blandar nostalgi med en rebellisk anda (själv punken i steampunk). Romantik möter teknologi i en subkultur och blickar både bakåt mot en känd dåtid -- med lockande estetik och samhällsförändringar -- och framåt mot något nytt.

Samtidigt är begreppet ganska luddigt och kan innefatta mycket, vilket också gör steampunk lite mer tillgängligt än vissa subkulturer. I en artikel i New York Times skriver Ruth La Ferla:
That definition is loose enough to accommodate a stew of influences, including the streamlined retro-futurism of Flash Gordon and Japanese animation with its goggle-wearing hackers, the postapocalyptic scavenger style of “Mad Max,” and vaudeville, burlesque and the structured gentility of the Victorian age. In aggregate, steampunk is a trend that is rapidly outgrowing niche status.
Jag har också sett intresset för steampunk förklaras med att det är "lite som goth, fast snällare" (dvs inget som skrämmer föräldrarna -- eller en själv). Annorlunda utan att vara för extremt eller mörkt.


Hur skapar man steampunksmycken?
Om jag skulle sammanfatta smyckestilen i några nyckelord skulle det bli: viktorianskt (filigran, kaméer, jet, snörning, spets, band, medaljonger, ornamenteringar), hantverkskänsla, protoindustriell design, mycket mässing, koppar, mörkt stål/svart järn, nitar, skruvar, kugghjul och andra delar från mekaniska urverk (moderna quartzurverk är mest plast), kedjor, läder, trä, sepiatoner (men andra färger är inte bannlysta -- tvärtom!), fickur, upphittade föremål, vintage, antikt, "nytt av gammalt"/återanvändning och patina, patina, patina. Fokusera på material som fanns och användes på 1800-talet. Men viktigare än materialen är att känslan är den rätta: andas det retrofuturism? Är designen genomtänkt och välgjord? Har smyckena en koppling till steampunk eller är det bara kugghjul och urverksdelar, som kanske borde benämnas något annat?

Beading Dailys blogg kan du få fler tips. I Beadwork tipsas även om stempunkentusiasten Earthenwood Studios Steam Stones, Vintajs patinerade mässingsfiligran samt Green Girl Studios "hårdare" produkter som Unbreakable Heart, Sun Rock, Skeleton Key och Heart and Key Toggle. Också vissa av TierraCasts pärlor i antikkoppar passar stilen. Rings & Things ger fler förslag i sitt nyhetsbrev. Sök också på ställen som Etsy eller eBay för allt från vintagekedjor och antika pärlor till slaktade urverk och rostiga nycklar. Även en titt på vinden eller närmaste loppis och second handbutik kan ge fina fynd.

Det finns många böcker om 'found-object jewelry' som kan vara inspirerande samt även andra smyckestillverkningsböcker. Jag vill gärna slå ett slag för Susan Lenart Kazmers nya bok Making Connections, där du bl a får lära dig att göra nita, använda öljetter med mera. En härligt inspirerande bok! Numer finns det även en smyckesbok vid namn Steampunk-style Jewelry (Creative Publishing International) och mästarinnan på polymerlera, Christi Friesen, har skrivit Steampunkery -- du kan även ladda ned några steampunkprojekt från hennes hemsida.

Viktorianskinspirerade smycken har länge varit populära så sök även mycket på detta för att få inspiration som inte bara rör metall, det industriella, återanvändning etc. Många kvinnliga steampunks använder just viktorianskinspirerade smycken. För en lite moderna touch eller tolkning av viktoriansk stil, sök även på ord som neo-victoriana.

Den största fallgropen, enligt steampunks, är "glueing gears to stuff", dvs att helt fokusera på kugghjul och delar från urverk och tro att de utgör kärnan i genren. Oftast använt då delarna används på ett sätt där de inte är en del av en mekanism. Särskilt illa är detta i kombination med slarvigt hantverk då just hantverket är viktigt för de moderna steampunks, som fokuserar mycket på det egna skapandet.


Inspiration
Du finner mycket steampunksmycken -- och allt annat steampunk -- på DeviantArt. Missa inte heller Etsy Steam Team Gallery, Steampunk Fashion, Steampunk Lab, Steamy Jewelry, A Steampunk Jewelry Blog, Monkey Shie Beadary och QA Create. Även en del av Keith Lo Bues och Richard Salleys smycken platsar här, även om de själva inte ser sina smycken som del av subkulturen/estetiken sp. Mer romantiskt-viktorianskt hittar du hos exempelvis Etsy's United Filigree Artisans Guild eller Vintaj's Idea Gallery. Utöver bara smycken kan jag även tipsa om sajter som Steampunk workshop och Steampunk Home.

Diane Hyde har lanserat en hybrid av klassiskt metallbaserade steampunksmycken och pärlande, som hon kallar Beadpunk. Mer om detta kan du läsa här.

OBS! I takt med att begreppet blivit mer allmänt känt, inte minst i USA, har många börjat använda det ganska löst, t ex om vad som helst som innehåller ett kugghjul eller bild av detta -- och ibland används det som tag/sökord/etikett enbart för att locka besökare till säljarens sajt. Det kan därför bli svårare och svårare att googla eller söka på Etsy etc för inspiration. Risken är att du snubblar över mycket av dålig kvalitet, men ännu större är sannolikheten att du finner mycket som inte på något vis är steampunk eller som enbart använder sig av "uttjatande motiv".



*Credits: Foton från Killbox respektive Kitanne (Flickr).*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails