Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

söndag 9 november 2008

Pärlsort: Cabochon -- pärlan utan hål


Cabochonen är en klassisk smyckessten, som skiljer sig från andra genom att den saknar facetter. Den skiljer sig även på ett annat vis då den räknas till pärlor utan att ha det för andra pärlor så karaktäristiska hålet.

En cabochon, förkortat cab, har en slät eller i vissa fall lät välvd undersida och en kullig, slät ovansida. Ibland är cabochonen väldigt hög medan den i andra fall är nästan platt och även den lilla raka kanten på sidan kan variera i höjd. Här skiljer sig Swarovskis cabochons, som är facetterade smyckestenar (se Montées, krysspärlor, mounted crystals...). Det finns även varianter med mönsterslipad eller bubblig yta som räknas till cabochoner samt ibland också rosenslipade stenar.

Materialet kan variera från plast eller lera till kristall, men för pärlare är nog halvädelsten och glas (speciellt boro) det vanligaste materialet. Vissa odlade pärlor eller sötvattenspärlor är också naturliga cabochoner, nämligen de som är "button-shaped". Cabochoner är ofast ovala, men de kan i princip ha vilken form som helst. Navett, rund, droppe, fyrkantig och friform är nog de vanligaste efter ovalerna. Utöver "standardformerna" finns det också standardstorlekar, inte minst på ovala cabochoner. Exempel på cabochoner hittar du hos t ex Kernowcraft, som har ett ganska brett sortiment under Cut Stones. Att slipa en cabochon som det heter gös oftast på opaka stenar eller stenar med kattögeeffekt, medan andra stenar facettslipas.

Även kvaliteten kan variera: de billigare är masstillverkade och poleras i en stentrumla, men det finns också dyrare typer som sågas och poleras för hand i unika former. Vissa av dessa görs i ovanliga stenar och kan bli riktiga samlarobjekt. Brittiska Designer Cabochons är ett bra exempel på just handformade stenar -- dessutom en härlig sida med mycket ögongodis. Hur en cabochon skapas kan du läsa här.

Det finns också andra typer av "stenar" som är besläktade med cabochonen: kaméer (eng. cameos) och picture stones. Moderna kaméer som vi pärlare har tillgång till är oftast gjorda i plast, men ursprungligen var det en gravyr i relief som gjordes i snäckskal (pärlemor) eller agater. Hos Lapidary Journal kan du se och läsa hur de med mycken möda slipades fram. De gamla romarna använde även glas. Glaskaméer görs idag med gjutformar, men det finns också personer som för vidare arvet med handsnidade kaméer i sten. Plastkaméerna avbildar oftast den klassiska kvinnan i profil, men även blommor är vanliga och nu finns också mer moderna motiv som katter eller monument.

Picture stones är vanligen gjorda i porslin och kan liknas vid platta cabochoner som dekorerats med dekaler med olika motiv. Älvan och änglarna (plast) på fotot ovan är sådana. Andra liknande "stenar", t ex av plast eller emaljerad metall som har målade motiv eller dekaler kallas ibland också för kaméer, se t ex Jewelry Findings Online. Se också Splendor in the Glass, där liknande stenar i vissa fall kallas cabochoner. Det är helt enkelt en flytande gräns så se till att hålla ögonen öppna efter alla tre benämningarna när du letar efter något sådant här.


PS! Jag vet att termen halvädelsten numera är förlegad, men eftersom den fortfarande är vanlig i pärlbutiker väljer jag att använda den ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails