Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

söndag 21 december 2008

Material: Sea glass och faux sea glass

Äkta och imiterat sea glass. Endast den gröntonade
biten t v är äkta (skånskt) strandglas.


Få material verkar så eftertraktade som beach glass eller sea glass hos våra anglo-amerikanska pärlare och även andra hobbyutövare. Jag kan inte direkt komma på någon svensk benämning på det nu, annat än strandglas, men det handlar om utkastade glasbitar som polerats mjuka och matta av havet och sanden för att sedan hittas av strandletare längs stränderna och havsbottnen nära land. Andra engelska benämningar på det är mermaid's tears eller lucky tears. Strandglas är ett av mycket få exempel på att nedskräpning kan ha positiva egenskaper...

Glaset finns i princip över hela världen där glasprodukter hamnat i vattnet, men vissa kuster i nordöstra Nordamerika, runt Puerto Rico, Hawaii och södra Spanien är speciellt kända för denna typ av glas. De vanligaste färgerna är klart, grönt och brunt, men det finns också flera andra ovanliga som extremt sällsynta färger. Sea glass som hittas i USA är vanligen från tiden sent 1800-tal till 1960-tal. Hur det är i Sverige vet jag dock inte -- eller hur vanligt strandglas är här för den delen. För mer om olika färgat glas och dess ursprung, se Wikipedias artikel. Vill du lära mer om strandglassamlande finns The Sea Glass Journal, som även ger tips på hur du förbättrar dina chanser att hitta glas själv.

Eftersom tillgången av äkta standglas är begränsad och varierande -- och nedskräpningen av haven har minskat -- har det dykt upp mycket imiterat glas i exempelvis turistshoppar och pärlbutiker. Vanligast är att glasbitar trumlas i en stentrumla för att få den rätta mjuka, matta och oregelbundna formen. Denna typ av s k faux sea glass är fin i sig, men ska inte förväxlas med det glas som skapats av havet och kan vara upp till hundratals år gammalt.


Att köpa strandglas
Kan eller vill du inte leta efter eget glas finns det de som säljer sea glass. Tänk dock på att det finns många oseriösa säljare på nätet som säljer faux sea glass som äkta vara! Var uppmärksam och analysera säljaren kritiskt. Tänk på att äkta strandglas är en begränsad och eftertraktad vara samt att vissa färger är för ovanliga för att säljas billigt i stora kvantiteter. Mer om skillnaderna mellan äkta och imiterat glas hittar du hos North American Sea Glass Association som även har länkar till nordamerikanska säljare av äkta sea glass. Se även diskussionen hos Odyssey Sea Glass.

Färdiga pärlor av imiterat glas är enklare -- och billigare -- att hitta. Du kan köpa det hos exempelvis brittiska B for Beads.


Att göra sitt eget faux sea glass
Vill du göra egna imitationer kan du använda olika material. Glas ger den mest "gedigna" känslan, men då är det också viktigt att vara ärlig med glasets ursprung om du tänker sälja smyckena (eller vad du nu gör vill göra med glaset). Jag tycker imiterat strandglas är fint med sina oregelbundna former och matta yta, men inte när det säljs som äkta sea glass!

  • Krympplast och UTEE: Instruktioner till "glas" av krympplast hittar du hos Art-e-zine samt Patty's Stamping Spot. Föredrar du att använda UTEE, Ultra Thick Embossing Enamel, på glas så kan denna video vara av intresse.

smyckesidéer/användning

Du kan borra hål i strandglas med en borr anpassad för glas, se instruktioner hos Out of the Blue Seaglass Jewelry samt A Maritime Girl (med video). Med ett hål är det lätt att trä upp glaset som pärlor eller hänge på en tråd, fästa en upphägningsögla i det osv. Vanligast är kanske annars att linda in glaset med tråd, s k wire-wrapping. För instruktioner, se The Sea Glass Journal, Online Sea Glass Studio, HGTV, The Bead Site m fl. Hur du gör en fin infattning av glas, i silversmide, hittar du hos Accent Yourself samt DIY Network. En annan typ av silverinfattning kan du lära hos Art Jewelry.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails