Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 17 december 2008

Material: Halvädelsten -- vad är det egentligen?



Halvädelstenspärlor är populära i smycken. Men det är kanske inte alla som har full koll på vad halvädelsten egentligen är. Därför tänkte jag lite kort reda ut begreppen halvädelsten, ädelsten, juvel, smyckesten och färgsten nedan.


Halvädelstenar
Halvädelsten är en benämning som förr gavs till vackra stenar, som användes i smycken, vilka inte var lika hårda som ädelstenar. Som ädelstenar räknades diamant, safir, rubin och smaragd vilka alla hade en hårdhet på ca 8 eller högre på Mohs skala. Halvädelsten räknas idag som en förlegad term och ädelstenshandeln rekommenderar att den inte ska användas. Det är nämligen inte praktiskt möjligt att ställa upp fasta kriterier som skiljer mellan mer och mindre värdefulla ädelstenar. Begreppet halvädelsten lever dock kvar i många pärlbutiker och även till viss del i vardagliga sammanhang. Eftersom det är så vanligt förekommande i pärlvärlden har jag valt att använda mig av ordet här i bloggen trots att det som sagt inte är ett språkbruk som rekommenderas.

Ädelstenar
Som ädelstenar räknas idag inte bara de klassiska ädelstenarna och halvädelsten utan även korall, bärnsten och pärlor (främst saltvattenspärlor). Nationalencyklopedin definierar ädelstenar som "sådana stenar (mineral, bergarter, korall, bärnsten eller pärlor) som efter viss behandling (klyvning, slipning eller polering) är tillräckligt attraktiva och varaktiga för att användas som personliga prydnader." Av nära 4 000 kända mineral räknas ungefär 100 stycken som ädelstenar med dagens klassifikation.

För att en sten ska räknas som ädelsten måste den framför allt ha en viss skönhet i form av tilltalande färg, lyster, genomskinlighet och/eller briljans (dvs förmågan att reflektera ljus när den slipats). De flesta ädelstenarna har två eller tre av dessa egenskaper. Även hårdheten, och därmed förmågan att motstå nötning och repning, är viktigt. Stenarna bör ha enhårdhet som motsvarar kvarts, 7 på Mohs skala, eller över, vilket ca 20 mineral kvalificerar sig för. Även vikt (mäts i carat, ct) och sällsynthet är viktiga egenskaper och utöver det spelar också modet en viss roll.

För vissa har kvaliteten också betydelse för om en sten ska kallas ädelsten eller bara sten. Är den av hög kvalitet och dyrbar nog att slipa kan den kallas ädelsten, medan bitar av samma mineral men lägre kvalitet enbart räknas som sten. Till denna senare kategori räknas de bitar som används t ex till pärlor. Andra kallar dock allt för ädelsten (gemstone beads, ädelstenspärlor, är en vanlig kategori i pärlbutiker).

Också den syntetiska cubic zirconia, kubisk zirkon, räknas till ädelstenar, enligt Wikipedia.

Smyckestenar , färgstenar och juveler
Juvel är ett annat ord för en slipad ädelsten. Detta tyska låneord med rötter i fornfranskan kommer ursprungligen från medeltidslatinets ioca_le som betyder smycke eller klenod. I pluralform, juveler, är det också en benämning för juvelbesatta smycken, som i kronjuveler.

En smyckesten är enligt Nationalencyklopedin en "ädelsten eller annan praktfull sten som utgör eller är avsedd att utgöra ett smycke eller beståndsdel därav." Även glas- eller kristallstenar, som både förr och nu används i bijouterier för att imitera ädelstenar och halvädelstenar, kallas ibland för smyckestenar.

En färgsten, eller färgädelsten som jag också sett det kallas, är vad det låter som: en ädelsten med färg -- till skillnad från den klassiska färglösa diamanten.

***

På fotot: Stenarna på fotot är, från vänster till höger purple "jade",nuggets av lavendar chalcedony in matrix (ungefär lavendelblå kalcedon i sten), "stavar" i matt mokait, rhyolitcoins, sötvattenspärlor, karneolhjärta, rosa peruansk opal, hänge i flinta från Vejby (Skåne), bronsit, lily jasper (en jaspissort), amasonit (ofta kallad black gold amazonite) samt turmalinbrioletter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails