Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 5 december 2008

Pärlsort: Pressglaspärlor/druks


Pressglaspärlor tillverkas som namnet antyder av glas som pressas i formar. Tillverkningsmetoden är också anledningen till att pärlorna även, eller oftare, kallas druks efter det tyska och tjeckiska ordet (jmf svenskans 'tryck'). Många gånger används druks bara om de runda pärlorna, men termen kan också omfatta andra former. De pressglaspärlor vi använder kommer till stor del från Tjeckien, det pärlland som är mest känt för denna pärltyp. Därifrån kommer druks i en enormt stor variation av former, färger och finishar. Om alla kombinationer skulle räknas så motsvara pärlorna på bilden ovan en droppe i havet. Och kanske knappt det.

Många av pressglaspärlorna är enkla baspärlor, vilket gör att vi lätt glömmer bort dem när de hamnar i skuggan av större och pråligare pärlor som balisilver, lampwork, halvädelsten, kristallpärlor osv. De är inte lika dyrbara som stenar och inte lika spektakulära som lampwork, men i mitt tycke är dessa pärlor värda att uppmärksammas mer än de görs idag. Även om pärlorna tillverkas i fabrik så är och förblir glas alltid ett hantverk. Varje pärla är en liten droppe av hantverksskicklighet och kunnande – och historia. De många färgerna och finisharna innebär också att det i princip finns en pärla för varje pärlarbete, oavsett stil. Vissa pärlor – med avseende på form så väl som färg och finish – är lätta att hitta medan andra är betydligt ovanligare.


Hur pärlorna tillverkas
Tillverkningen av dessa fortfarande relativt billiga pärlor är mer komplicerad än vad man kanske tror. Pärlorna ”stansas” fram mellan två formar. Att tillverka en form börjar med att en hantverkare med hjälp av hand- eller elverktyg skapar en positiv form, vilken skapas som en relief i änden av ett ämne. Om pärlan är symmetrisk behövs en jadro, i andra fall två. Traditionellt behölls dessa formar, som är grunden till pärltillverkningen och dyra att framställa eller ersätta, av hantverkaren och hans familj. Denna form, kallad jadro, används sedan för att göra två negativa formar (kapliky) genom att den pressas ned i mjukglödgat stål. För symmetriska pärlor görs två kapliky från den enda jadro och för asymmetriska en kaplik av varje jadro. De negativa formarna får sedan finputsas för hand. Inte minst om pärlan eller knappen har många detaljer återstår mycket arbete för hantverkaren för att formen ska bli färdig.

När de negativa formarna är färdiga och monterade i pressen kan pärlorna börja tillverkas. Det börjar med att meterlånga glasstavar, 2-3 cm i diameter, tillverkas med maskiner eller, vid vissa glastyper som satin eller tvåfärgat glas, för hand. Detta görs oftast i separata fabriker och glaset hämtas sedan till pärlfabrikerna där det hettas upp i en ugn och matas genom den intilliggande pressen med formarna, ungefär som när tyg förs genom en symaskin. Hålen skapas av en metalltråd som förs genom glasmassan när formen är sammanpressad. Vissa pärlformer är enkla att tillverka medan andra kräver större kunnande och handlag.

Pärlorna kyls sakta av för att inte spricka och trumlas sedan för att få bort de ”remsor” av glas som bildas av den del av staben som hamnar utanför formen och som håller ihop pärlorna. Av en glasstav på 20 kg kan hälften bli pärlor och resten spill. Efter det ska pärlorna poleras i en trumla i 4-5 dagar, s k rumpl, för att få rätt glans och avlägsna synliga sömmar där formarna mötts. Olika glas har olika hårdhet och kan därför inte trumlas tillsammans. Restvattnet från trumlan, med glaspartiklar och den polerande sanden, töms inte längre som förr i vattendragen utan renas och sanden återanvänds. Efter poleringen skeppas pärlorna eventuellt vidare till specialistfabriker som applicerar exempelvis iris- eller aurora borealis (AB)-finishar. Åter hos pärltillverkaren kontrolleras sedan kvaliteten och dåliga pärlor kasseras. Detta är vanligen ett jobb för några kvinnor som samlas kring ett bord och går igenom en hög pärlor åt gången. Till sist ska pärlorna träs på tråd, vilket även det görs av kvinnor antingen på fabriken eller i form av hemarbete.


Liksom med många av de produkter vi använder varje dag så ser vi sällan arbetet bakom dem. Jag hoppas med denna lilla text, som främst är baserad på Virginia Blakelock och Carol Perrenouds artikel How Pressed-Glass Beads are Made från The Bead Bugle, få fler att se vilka små underverk även de enklaste av pärlor är. Och kanske också få dig att titta på dina tjeckiska pressglaspärlor en extra gång när du sitter och väljer pärlor för din nästa design.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails