Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 11 december 2008

Teknik: Chain maille


Chain maille, även stavat chainmail, är det engelska namnet på tekniker för att "väva" ihop metallringar till kedjor, ringbrynjor eller andra dekorationer. "Andra dekorationer" kan vara allt från en liten boll till en ringbrynjebikini. På svenska vet jag inte om det har något riktigt vanligt namn, men ofta förknippas kedjorna med termen vikingasmycken. Ringbrynjeteknik är också ett namn jag hört. Ursprunget till kedjorna är ofta gammalt och traditionen kommer från flera olika håll i världen.


Kedjor
Det finns en stor mängd olika typer av "weaves", från de enklaste till de riktigt kluriga. Dessa kan delas in i olika familjer där den vanligaste kategoriseringen är i European, Persian, Japanese, Spiral, Captive/Orbital samt Hybrids. Den vanligaste typen av kedja för nybörjaren är byzantine eller kungakedja som den ibland kallas i Sverige/Norden. Det finns också än enklare kedjor att börja med för den som inte vill starta med byzantine. T ex enkla 3-i-3-kedjor eller shaggy loops.


Instruktioner och tips
Förutom val av kedjetyp, som nybörjare, är också valet av metall i ringarna viktigt: vissa är mer lättarbetade än andra. Dessutom finns det metaller och trådstorlekar som inte är starka nog för att hålla. De allra viktigaste är kanske ändå att förstå AR, Aspect ratio, nyckeltalet som anger förhållandet mellan inre diametern (ID) på en ring och dess tjocklek. Det finns tabeller över detta så du behöver inte räkna ut det själv. Mer om det längre ned.

För dig som vill lära dig teknikerna på svenska finns Irene From Petersens bok Smycken från vikingatid och nutid (1999, Berghs). Förutom andra smycken innehåller boken instruktioner till kedjor som kungakedja, drottningkedja, blomkedja, ormkedja, repkedja, Jens Pind mm.

Utöver det finns massvis med informativa engelskspråkiga sajter. Hos M.A.I.L., Maille Artisans International Leauge, hittar du allt från artiklar och tutorials (under weaves) till gallerier och ordlista. Är du nybörjare finns det bra artiklar för dig här. Det handlar både om att lära de viktigaste begreppen och kunna använda sina verktyg. Mer tips/artiklar och instruktioner hittar du hos C G Maille, Beadsisters, Blue Buddha Boutique, David chain och Chainmail Basket. Mer info och tips hittar du även hos Urban Maille, Maille Queen och The Ring Lord (under Product and Product Selection Help). Hos Beaducation finns två gratisvideo -- samt några betalvideor -- om maille: Intro to Chainmail samt Byzantine Chain.

Hos Spiderchain Jewelry finns bra bilder som visar skillnaden i färdiga kedjor beroende på hur stora ringar du använder. Generellt funkar större ringar till grövre kedjor för herrar medan mindre ringar ger mer feminina kedjor. I vissa fall kan även utseendet på kedjorna variera lite beroende på ringstorlek -- jag vet att Helm's chain, även kallad parallell chain, ser bättre ut i vissa storlekar än andra. Det finns personer som gör kedjor i ringar som kan vara så lite som 2 mm stora, vilket kallas för micro maille. Tålamodsprövande, men väldigt vackert.


Mer mönster
Hos Beading Helpweb hittar du en fin 2-in-2-in-1 chain. Svenskspråkiga instruktioner till en blomkedja, inklusive en tvåradig variant, hittar du hos Panduro. Beading Daily har fyra gratismönster: Rambling Rose Necklace, Parallel Chain Neckdrape, Dear to My Heart samt enkla Anodized Chain Mail Bracelet. Hos Maile of the Dreamseeker finns flera gratisprojekt, men tänk på att de kräver att du kan teknikerna redan eller har separata tutorials till dem. På Beading Times finns flera instruktioner till örhängen.

Art Jewelry säljer flera projekt från sina tidningar. De har även ett gratisprojekt, Infinity Chain Mail Pattern. En variant på Shaggy Loops hittar du hos Bead & Button. Mer projekt hittar du i Beading Daily Online Store. Fler tutorials hittar du på Etsy från Dylon Whyte respektive Jennifer Casady.


Chain maille med pärlor
Det finns många olika sätt att blanda chain maille med pärlor. Bland de vanligaste finns att fästa pärlor på några av ringarna i kedjan eller att länka fast pärlor mellan sektioner av kedja. Du kan också länka fast pärlhängen och berlocker i färdiga kedjor. Se Beadsisters för instruktioner. För ett annat exempel, se Art Jewelrys gratisprojekt Ladder Bracelet. Missa inte heller The Substance of Style på Create Your Style/Swarovski (pdf), som är ett armband med pärlor inuti, en klassisk stil i chain maille. Hos David chain finns tre olika varianter på att "väva in" pärlor i kedjorna.

Beundransvärda pärlaren Cynthia Newcomer Daniels kombinerar maille med sydda tekniker och pärlbroderi förutom klassiska länkade maillesmycken. Hennes blogg är väl värd ett besök även för dig som inte är intresserad av chain maille för hon gör underbara smycken med små berättelser till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails