Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 23 december 2008

Teknik: Korsstygn med pärlor

kitty cross stich - almost done


Korsstygnsbroderi med pärlor är ett enkelt sätt att pärlbrodera, något jag kommer att skriva mer om senare. Vanligen broderas hela motivet med pärlor, men det finns också exempel på korsstygnsmönster där endast delar av mönstret sys med pärlor för att få en 3D-effekt.

När du pärlbroderar med korsstygn syr du vanligtvis endast halva korsstygn. Korsstygn är trådbundet broderi och sys därför oftast på tyger som stramalj, aida eller räknat linne, men det går också att sy på andra underlag som filt eller papper.

För broderi på glesa vävar som stramalj och aida finns speciella pärlnålar med trubbig spets. Vanliga pärlnålar för broderi har en vass spets, vilket inte är idealt vid denna typ av broderi. Nålarna kan ha olika namn. Hos välkända engelska märket John James heter de Ball Point Bead Embroidery Needles. De finns i flera olika storlekar.

Att sy korsstygn med pärlor finns det instruktioner till på Pärlplatsen och Hemslöjden (bild a). Exempel på pärlbroderi med hela korsstygn kan du finna i Jane Davis bok Bead Embroidery, s. 49-50 samt 69-70. Länkarna i sidangivelserna går till utdragen, som du hittar gratis på Google Books.På engelska kallas denna teknik ibland för beadpoint, ett namn som kommer sig av det engelska namnet för stramaljbroderi, needlepoint. Engelska instruktioner på beadpoint, inklusive tips på vilka pärlstorlekar som passar vilken stramalj och hur du avslutar arbetena, hittar du hos Bead Pattern Central (pdf).

Vanligtvis sys korsstygnen med en pärla per stygn, men som synes i utdragen ur Jane Davis bok kan man göra större stygn med fler pärlor. Störst frihet finns förstås om du arbetar i s k fritt broderi istället för trådbundet. Även detta kan du hitta i hennes bok på s. 94.

För mer om korsstygn samt mönster, se även Brodera.nu. För dig som inte vill göra egna mönster: Danska JM Perlen designar mönster med halva korsstygn på aida, vilka även säljs i Sverige av bl a Elises Pärlateljé. Beadpattern Central säljer mönster till stramaljsbroderi med pärlor på halva korsstygn. Du kan också använda dig av vanliga korsstygnsmönster.




Foto: Mary-Fances Main, här använt i enlighet med CC BY 2.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails