Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 4 december 2008

Tillbehör: Lucite-/akrylblommor


Lucite har fått ett uppsving de senaste åren inom den amerikanska pärlvärlden, vilket inte minst tagit sig form i en ökad popularitet för luciteblommor. Dessa söta, små och stora, blommor har inte minst det senaste året återkommit i pärltidningarna, vilket också kan ses som en indikation på att pendeln börjar svänga: tidigare vara oädla metaller och plast något många seriösa pärlare kategoriskt avfärdade som billigt skräp. Nu, åtminstone delvis på grund av den dåliga ekonomin i USA, har dessa material mer accepterats som billigare alternativ till sterling och gold-filled, men ännu mer som material, vilka kan ha hög kvalitet och vilka kan tillföra en ny dimension till pärlsmyckena.

Lucite är ett varumärke för polymetylmetakrylat, en plast i familjen akryl, som användes mycket i smycken inte minst under 60-talet. Vi känner material kanske främst under epitetet plexiglas. De mest eftertraktade blommorna är de som kommer från just 60-talet, men orden lucite och vintage missbrukas ofta då mindre seriösa eller okunniga säljare använder sig av dem oavsett varornas ålder och material. Om priset är allt för lågt kan du räkna med att det inte är vintage. Den andra sidan av myntet är att det också finns säljare som trissar upp priserna just för att produkterna är vintage och kan tjäna pengar på oerfarna köpare som inte känner till det rätta värdet. Ska du köpa vintagepärlor är det med andra ord viktigt att du söker dig till en seriös säljare.

Idag är mycket av de blommor och blad som säljs nytillverkade i akryl, men det minskar på intet sätt deras charm. Det som gör blommorna så intressanta är att de till skillnad från mycket annan plast är matta och i former som inte skulle gå att göra i exempelvis glas. Alla akrylblommor och -blad som säljs är dock inte matta, en del har också den klassiska plastglansen. Själv föredrar jag dock matt plast.

Den låga vikten kan vara ett problem om du vill göra ett halsbandshänge då halsbandet för att hänga fint måste ha sin tyngdpunkt framtill, men det gör dem samtidigt väl lämpade till exempelvis örhängen eller broscher då det inte tynger lika mycket som glas, sten eller metall. Vikten gör också att du kan göra riktigt överdådiga, blommande smycken utan att smycket blir för tungt att bära.

Så vitt jag vet säljer ingen svensk butik akryl- eller luciteblommor. I USA är de vanligare och i år har de även nått till Englands pärlbutiker. Förutom namnen ovan har jag också sett dem kallas resin flowers/leaves, men blommorna är så vitt jag vet de samma. Resin, eller på svenska harts, är bara ett annat namn på en viss typ av plaster.


Är det pärlor?
Jag räknar inte de här blommorna som pärlor och det gör jag inte heller med aluminiumrosor eller andra metallblomdelar. Jag vet att en del andra ser rosorna som pärlor och då borde rimligtvis även lucitblommorna vara pärlor på samma sätt som tjeckiska platta blompärlor som har hål i mitten. För vissa är alltså detta pärlor och för andra inte. Gränsen för vad som är och inte är pärlor är flytande. Det är en fråga om definitioner som så mycket annat -- och olika personer tolkar saker på olika sätt.

1 kommentar:

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails