Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 5 december 2008

Tillbehör/mönstertips: Säkerhetsnålar

Säkerhetsnålar kan användas för att skapa så väl smycken som andra dekorationer med pärlor. Oftast används de vanliga stålfärgade nålar som finns att köpa i storpack i hobby- och syaffärer samt på många andra ställen. Utöver dessa är mässingsgult och svart de vanligt förekommande färgerna, men det finns också andra färggladare nålar för den hobby- och pysselintresserade. Se t ex Beadsisters urval. Säkerhetsnålarna finns i olika storlekar, från riktigt små och tunna till de stora och grova. Det är främst de i mellanstorlekarna som används till pärlsmycken.


Egentillverkade (brosch)nålar
Vill du inte köpa säkerhetsnålar, t ex till en brosch, kan du även tillverka dina egna, se instruktioner hos Sarah Lamb (scrolla nedåt). WigJig och wire-sculpture visar hur du kan "integrera" en egentillverkad nål i en brosch. En något mer sirliga variant finner du hos Keystone Jewelry. Till andra ändamål än broscher är dock de färdigköpta säkerhetsnålarna att föredra.

Det finns också speciella broschnålar, som liknar säkerhetsnålar men betydligt grövre och med öglor på ena sidan där du kan fästa pärlhängen eller liknande. Till utseende och storlek påminner de mest om s k kiltnålar, som används för att fästa ihop en kilt eller andra klädesplagg. Ibland kallas de, åtminstone på engelska, för just detta också. Har du svårt att finna en sådan brosch-/kiltnål med öglor -- de finns i många pärlbutiker -- i rätt storlek kan du även göra som i denna tutorial och coila fast öglor på en säkerhets- eller kiltnål.


Användningsområden/mönstertips
Det klassiska användningsområdet i vårt land är elastiska armband. Hur de görs kan du läsa hos exempelvis Fixat på SVT (pdf) eller Panduro. En variant på armbanden är att göra en "safety pin watch". En enstaka pärlad säkerhetsnål kan även användas hängas i ett örhänge (däremot är det inte alltid att rekommendera att nålen sätts direkt i örat). De fungerar också ibland som alternativ till broschnålar, som i denna fjärilsbrosch.

I USA är en vanligt barnpyssel att skapa broscher, pins, med mönster av nålar och pärlor. Instruktioner på detta och även andra smycken hittar du hos Making Friends. Se även beadwork.about.com för instruktioner och tips.

Förutom smycken kan nålarna som sagt även användas till andra typer av pärlpyssel. En klassiker är säkerhetsnålsänglarna, som du kan hitta mönster till under Älvor och änglar. Andra typer av projekt är exempelvis en klocka för julgranen, korg, värmeljushållare, dockkropp (klänning), upplyst docka, snöflingehänge, julgran, frans till lampskärm, duktyngder samt en lampa (ej gratismönster). Säkerhetsnålar kan med andra ord användas både för platta smycken och trediemsionella dekorationer.


PS!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails