Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 22 januari 2009

Inspiration: Progressions -- att utveckla sin egen stil i design

När jag i början av mitt pärlande var aktiv på ett amerikanskt pärlforum så utlyste en medlem en utmaning att göra smycken i Eni Okens anda. Det började som en tråd för hennes fans där dessa visade upp smycken de gjort baserade på eller inspirerade av hennes tutorials och hon var väldigt populär just då, inte minst bland oss som precis börjat intressera oss för trådarbete (wirework). Eni själv blev engagerad och ställde upp reglerna för en utmaning/tävling baserad på "progressions".

Detta innebar att vi började med att göra ett smycke baserat på en av hennes tutorial, som vi valde fritt. Därefter skulle vi, med instruktionerna undanlagda, göra om smycket -- men ändra på en detalj. När smycke 2 var klart skulle vi utgå från detta och göra ett tredje smycke. Åter igen skulle en detalj i föregående smycke förändras. Detta kunde handla om att byta form på en pärla, ändra färgkombinationer, lägga till ett element, förändra storleken eller exempelvis göra ett armband utifrån ett hänge. Viktigt var att bara utgå från det senast gjorda smycket när det nya skulle påbörjas. Till slut hade vi så en radda med fyra eller fem smycken som stegvis fjärmat sig från originalet.

Vad var då filosofin bakom detta? Jo, att vi skulle skapa något eget och utforska möjligheterna i en grundmodell på olika sätt. Ofta är det lätt, att man som nybörjare fastnar i sin lärares stil och formspråk istället för att utveckla sin egen "röst". Att stegvis förändra antingen ens egen eller någon annans mönster/modell är ett sätt att omforma något till sin egen stil, att utveckla istället för att imitera. De egna idéerna får dessutom mer plats att leka och slutresultatet kan vara något som man inte alls hade kunnat komma på från början, utan att gå stegvis framåt. Detta var en övning som hon hade arbetat mycket med i andra sammanhang och som är lika användbar inom pärlande och smyckestillverkning.

För en artikel om att arbeta med variationer i sin smyckesdesign, se Eni Okens Variations on a design: Case Study, som ger ett konkret exempel på detta i ord och bild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails