Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 28 januari 2009

Lästips: Väv med koppartråd och virka med enkelledare


Mariana Eriksson & Birgitta Videgård: Smycka dig. (1997, LTs förlag)

Eftersom jag nämnt denna bok flera gånger tidigare tyckte jag det var dags att presentera den på riktigt. Boken är inte särskilt ny och är troligen svår att få tag på i butik, men eftersom den skiljer sig från nyare smyckes- och pärlböcker på svenska är den värd att leta efter på bibliotek eller i antikvariat. Titeln till trots ska den inte förväxlas med pärlboken från 2001 med samma namn.

Författarna arbetar med textil utbildning, vilket märks för här figurerar tekniker som vävning (med bandgrind och bandvävstol), virkning, stickning, ryaknytning, japanska snoddar (japansk flätning, kumihimo) och tillverkning av garnbollar. Materialen som används är framför allt metalltråd och olika typer av garn och tråd, men här finns också lite mer udda material som bark, tegel, räfflat gummi, tagel, enkelledare (=tunna elkablar), putsnät och kabelstrumpa.

Vissa av projekten är väldigt inspirerande, som exempelvis de vävda metalltrådssmycken som det finns flera av, vävning med lädersnöre eller bara tanken att virka med enkelledare. En del av smyckena intresserar mig dock mer genom sitt materialval än sin design -- de är helt enkelt inte min stil då de är för stora eller klumpiga. Men det är på sätt och vis en kantanmärkning och en ren smaksak. Viktigare är då kanske att påpeka att denna bok förutsätter att du som vill göra ett virkat, stickat eller vävt smycke redan kan grunderna för de presenteras inte här. Bl a räcker det inte att kunna väva utan du måste också kunna läsa en solvnota. Dock är oftast mönstren så enkla att du inte behöver tänka på denna. Dock får du lära dig en mycket användbar teknik: tagling.

Också instruktionerna kan ibland vara allt för kortfattade för en nybörjare så kunskap i textila tekniker likväl som några försök i metalltrådssmycken behövs säkerligen för att läsaren helt ska få ut något av boken. Ibland berättas det mest i föregående om ett smycke, vilket är tillräckligt för den som är lite haj på tekniken, men inte för nybörjaren. Däremot är blandningen av material, som delvis omfattar några otraditionella sådana, till inspiration för alla som vill göra något annorlunda. För mig har boken först och främst varit en introduktion till metalltrådsvävda smycken och en idébok, inte instruktionsbok, till smycken i udda material.

Hur är då fördelningen av material? Mest för syslöjdaren eller trådarbetaren? Smycken i textila material finns det mest av (ung. 14 projekt), följt av ca 10 metalltrådsprojekt och något färre projekt i andra material. Observera dock att smyckena i "andra material" ofta kombineras med garn eller tråd, som exempelvis att väva in läderrem i koppartråd eller vira garn om en utskuren bit räfflat gummi.

Allt i allt är det bok värt att ta sig en titt på om du kommer över den och du är intresserad av att göra smycken i nämnda material. För vissa handlar det mer om att hitta guldkornen än andra skulle jag tro. Det vill säga, jag tror att vissa kommer att dras till endast ett fåtal av projekten medan andra uppskattar fler av dem. Åter betonar jag att det är i mycket en idébok, som troligen ger allra mest till den som vill utveckla sina egna idéer, materialexperiment och stil snarare än den som vill ha projekt och mönster att följa från början till slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails