Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 27 januari 2009

Material: Turmalin -- med färg av regnbågen


Turmalin är en sammanfattande benämning på mineral som ingår i den s k turmalingruppen. Namnet kommer ursprungligen från singalesiskans tura mali, som betyder "sten i blandade färger" och det stämmer verkligen på denna sten som kan variera i färg från svart och brun till blå, röd, grön och gul. Turmalin är sällan färglös och har ofta två eller fler färger.


Färger
Det finns fjorton erkända mineral, med olika kemisk sammansättning, i turmalingruppen varav dravit (gulbrun), schörl/skörl (svart, den vanligaste) och elbait (gul, röd, grön, blå) är de viktigaste. Klara varianter av elbait säljs som ädelsten, t ex blå indigolit (eng. indicolite) och röd rubellit. Färgerna kommer sig av olika ämnen i stenen. Järnrik turmalin är svart, blåsvart eller mörkbrun. Magnesium ger brun sten medan litium ger de övriga. Den högvärderade paraibaturmalinen får sin vackra turkos färg från koppar. Några former av turmalin är dikroitisk, dvs byter färg när den ses ur en annan vinkel, och den kan också ha kattögeeffekt (chatoyance).

De olika färgerna är också kända vid andra namn i butikerna såsom grön- och rosafärgade watermelon tourmaline och autumn tourmaline eller petro tourmaline, som är en mix av gulbruna och khakigröna hösttoner. Watermelon används speciellt om en turmalin som är rosa i mitten och grön runt om, likt en vattenmelon.


Egenskaper
Turmaliner är intressanta inte bara som smyckesstenar utan också för dess speciella s k piezonelektriska egenskaper, vilket gör den användbar i mätutrustning för högt tryck. Vad det innebär är att turmalin kan bli laddad med statisk elektricitet om den upphettas och kyls ned, om den gnids eller om den utsätts för tryck. Holländarna, som var bland de första att föra turmalinen till Europa, kände tidigt till denna effekt och kallade stenen achentrekker då de använde den för att dra upp aska ur sina sjöskumspipor.


Mytologi och symbolik
Turmalin har använts som ädelsten i över 2 000 år och under denna tid har legender och föreställningar spunnits runt denna vackra sten. Egyptierna sade att stenens färger kom sig av att turmalinen reste längs regnbågen på färden från jordens innandöme upp till solen. På vägen absorberade den regnbågens alla färger och var därför känd som "regnbågsädelstenen".

Under medeltiden ansågs turmalinen läka både fysiska och psykiska problem samt skydda mot döden. Den blev också en symbol för inspiration och vänskap.

Inom dagens kristallterapi anses turmalin motverka om inte sjukdom så väl rädsla, sorg och negativitet samt vara lugnande. Bäraren lär få lugn sömn och skydd mot många faror och olyckor. De olika färgerna anses ha olika verkan: watermelon tourmaline anses attrahera kärlek och dämpa oro eller nervositet medan svart turmalin, schörl, anses bringa lycka och förvisa negativ energi. Speciellt om du gnider den så att den blir statisk.


Källor:
Cooper, J. C. (1978): Symboler. En uppslagsbok. Forum
International Colored Gemstone Association
Nationalencyklopedin
Rings & Things Gemstone Index
Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails