Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

söndag 4 januari 2009

Pärlsort: Art beads/artist beads


En art bead eller artist bead är inte alltid helt lätt att definiera. Precis som fokalpärlan är det inte en pärlsort per se, men eftersom den är värd att ses närmare på så har jag ändå lagt den här. En art bead, "konstpärla", kan tillverkas i vilket material som helst och även se ut hur som helst. Det som definierar den är vem som har gjort den och, delvis, hur den är gjord. Men det kan dock finnas skillnader i vilka gränsdragningar olika individer gör mellan vad som är och inte är art beads. Art beads och artist beads används oftast synonymt.

Bloggen Art Bead Scene definierar en art bead som en pärla tillverkad av en oberoende (konst)hantverkare i dennes självägda studio. Pärlorna tillverkas för hand eller i små satser -- gäller t ex gjutna pärlor -- och är unika. Många är "självrepresenterade" (self-representing), vilket innebär att de också själva säljer sina pärlor till allmänheten eller, i vissa fall, till pärlbutiker.

Pärlornas unikhet bör dock tas med en nypa salt då det inte behöver innebär att tillverkaren gör endast en pärla i samma mönster/modell. Ibland är det så att pärlmakaren inte gör exakt två likadana pärlset, men kan göra många i samma stil. I fråga om gjutna pärlor kan det vara fråga om unika exemplar eller begränsade upplagor, men lika gärna öppna serier. Så länge det bara är en person eller två samarbetande partners så är det ändå ofta definierat som art beads. Betoningen ligger här mycket på skala och enskilda tillverkare (till skillnad från en grupp arbetare under en designer) snarare än unikhet.

Som begrepp används art beads inte minst för att framhäva pärlornas kvalitet och unikhet framför massproducerade och lågkvalitativa pärlor. Dessa pärlor är konst tillskillnad från massproducerade pärlor, menar man. I höglöneländer är det många gånger så att pärlmakarna och i förlängningen smyckesmakarna ifrågasätts när det gäller prissättning då kunderna endast jämför pris och då inte vill betala mycket för en pärla när en liknande kan kosta en bråkdel. Jag säger inte att vi endast ska köpa art beads för det gör jag inte själv, men vi ska inte glömma att som med allt annat finns det skillnader som gör att produkt A kostar mer än produkt B. I vissa fall handlar det om kvalitetskillnader och i andra kan det vara skillnader av mindre betydelse för smyckenas hållbarhet (märke/namn, design, unikt exemplar/begränsad upplaga, dyra material).

En pärlbutik jag känner till säljer såväl amerikanska maskintillverkade hängen som amerikanskdesignade pärlor tillverkade av asiatiska silversmeder som artist beads så var beredd på att det finns en hel del personer och företag som använder begreppen efter sin egen syn på vad som är artist beads och ej.

Lite elakt kan man säga att art beads kan bara tillverkas i Väst. Eller åtminstone är det lättare för en pärla som tillverkas i USA att definieras som art bead än en dito pärla från exempelvis Asien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails