Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 19 januari 2009

Teknik: Att hänga upp mittborrade pärlor och smyckesdelar


De flesta av oss kan lätt hänga upp topp- och genomborrade pärlor med hjälp av motringar, hattpinnar, lite metalltråd eller färdiga upphängningsöglor (eng. bails). Men att göra hängen av pärlor, lucitblommor, aluminiumrosor och andra liknande smyckesdelar, som har ett hål "på mitten" -- genomgående ungefär som på en knapp -- kan vara lite klurigare.

Med hattpinnar eller metalltråd
Men det är faktiskt inte så svårt egentligen och med en dekorativ hattpinne istället för en vanlig så ger du snabbt hänget en extra "piff". För en variant med "långa stjälkar", se FMG. Du kan också göra öglan ganska direkt bakom pärlan så som hos Kiwa (som fäster en dekorativ filigrandel på baksidan) eller Omochabako. Glöm bara inte att kontrollera balansen så att hänget eller berlocken hänger fint i det färdiga smycket. Det ska inte tippa över för mycket, vilket speciellt är en risk med öglor som sitter nere bakom pärlan istället för ovanför den.

Du behöver inte använda färdiga hattpinnar: i en gammal ljusstake vi har här hemma är prismorna fastlänkade på ett liknande sätt som i smyckena ovan, men istället för en hattpinne har metalltråd använts, som först snurrats till en spiral och lätt hamrats för att härda den. För tips på hur du gör en sådan spiral, se t ex denna sida. Tänk på att inte göra spiralen för stor: håll den i lagom proportion till resten av hänget.

Samma tekniker kan förstås även användas för hängen som är borrade i toppen, med hål som går från fram- till baksidan, även om de också lätt kan hängas upp med motringar och färdigköpta eller egentillverkade upphängningsöglor.

En annan variant har Beadin' Path, som går ut på att smyckesdelarna fästs på ett hänge med ögla för upphängning. Hattpinnen kan också träs på från baksidan. Då kan exempelvis små pärlberlocker fästas i öglan framtill.


Med o-ringar
I Susan Thomas bok Link It! -- recenserad här -- så använder författaren o-ringar av gummi för att fästa mittborrade pärlor och akryl-/luciteblommor. Här behövs inga verktyg. Principen går ut på att en o-ring förs genom hålet, som ska vara precis lagom stort för att ringen ska gå igenom utan att senare ramla av. Du fäster o-ringen genom att först trä en stump vaxad lintråd, som är stark utan att skada ringen, genom den. Tråden förs sedan genom hålet från framsidan. Håll i blomman/pärlan med en hand och dra försiktigt o-ringen på plats. Du kan behöva pressa samman ringen lite med fingrarna för att de ska gå igenom. Se bilderna nedan (klicka på dem för förstoring).



Med nitar eller öljetter
Många smyckesdelar i metall, som har hål i mitten, är gjorda för att kunna fästas på ett bakstycke med hjälp av nitar eller öljetter. Öglor för upphängning finns då på själva bakstycket. För mer om denna teknik, se Nita metall -- en populär trend. Ett exempel på halsband kan ses här.


Med lim
Som ovan fogas smyckesdelarna till bakstycken, men här limmas de fast med ett starkt lim. Glöm inte att rengöra kontaktytorna väl först.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails