Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

lördag 24 januari 2009

Teknik: Tvinna metalltråd

Tvinnad metalltråd kan användas både till att göra smycken i trådarbete och använda till att göra ringar för exempelvis chain maille eller länksmycken. Att tvinna tråden kan göras på lite olika vis bl a beroende på hur många trådar som ska tvinnas. Nedan tar jag upp tre olika sätt och vilka sammanhang de passar i. Tänk på att använda mjukglödgad tråd och inte tvinna för hårt. Annars kan tråden gå av.


Borr
Det viktiga när du tvinnar tråd med en borr är att använda en handborr -- eller vara väldigt försiktig och köra en elektrisk borr på ett lågt varvtal. Så var det sagt. Att tvinna med en borr är ett perfekt sätt när du ska tvinna ihop två trådar (eller fyra). Förutom borren behöver du en krok, som fästs i den så att du kan lägga tråden i en öglan om kroken. För instruktioner, se Wig Jig University.

Trådarna kan även sättas direkt i borren, se vidare under Pinnchuck.


Pinnchuck
Medan rund tråd måste tvinnas med minst två trådändar så kan fyrkantig och halvrund tråd snos om sig själv. Om du vill tvinna en kortare längd fyrkantig tråd är det enkelt att använda en s k pinnchuck. För instruktioner, se Perfectly Twisted och Elaine's Jewelry. Pinnchucken kan även användas för att tvinna samman flera trådar, se Wig Jig (även denna sida).


"Slända"
Att tvinna tråd med en slända går till ungefär som när man spinner ull. När jag säger slända betyder det dock inte att du behöver investera i ett nytt verktyg: Loren Damewood har en tutorial på denna teknik där han använder en liten träbit med sågade "rännor" samt en CD-skiva och en vikt. Denna metod funkar som synes för flera trådar. I sin bok Ganutell använder Maria Kerr en stor träslända för att tvinna samman broderi- och metalltråd (används i den tekniken). Sländan har en krok och påminner på det viset om borrmetoden.


Med rundtång eller dorn
Wig Jigs Twisted Cross är ett exempel på en metod som påminner om borrmetoden, men där du använder en tång som sätts i en ögla för att tvinna en kort sektion. Du kan också använda ett dorn och en rundtång som i deras Scepter Link. Ett exempel där bara dorn används hittar du här. För dessa tekniker krävs att du har en ögla av trådarna åtminstone i ena änden. Ännu ett exempel på tekniken samt tabell på hur lång den tvinnade tråden blir finns hos Make Jewelry. Notera trådrullen som används.


Med en "wire twister" eller "vev"
Wig Jig visar även hur du kan tvinna tråd med en speciell typ av tång här.

För att tillverka en egen "vev" för att tvinna tråd, betydligt enklare än tången, se JagWear Jewelry. Tekniken bakom denna är den samma som i en borr.


För hand
När du gör pärlsmycken i tunn tråd som ska tvinnas efterhand snarare än att börja med redan tvinnad tråd så är det vanligast att tvinna tråden för hand. Du håller helt enkelt i en ände med vänsterhanden (om du är högerhänt) och tvinnar samman trådarna med högerhanden. När metalltråd tvinnas för hand finns risken att resultatet inte blir jämnt och, än mer, att det slutar med att ena tråden ligger runt den andra istället för att de är båda tvinnade. Tips på hur du undviker detta hittar du hos Kimberly Chapman. I övrigt är det som alltid: övning ger färdighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails