Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 3 februari 2009

Lästips: Moderna smycken i modern materialmix


Melinda Barta: Custom Cool Jewelry. Create 200+ Personalized Pendants, Charms and Clasps. (2008, Interweave)
Sherri Haab: Designer Style Jewelry. Techniques and Projects for Elegant Designs From Classic to Retro. (2004, Watson-Guptill)
*

Med anledning av gårdagens inlägg tyckte jag det passade att presentera Melinda Bartas senaste och Sherri Haabs bok, som har några år mer på nacken vid det här laget. Vad böckerna har gemensamt är att de presenterar moderna smycken, med inspiration från retro- och vintagemode likväl som moderna smycken. De använder också en mix av moderna och okonventionella material som krympplast och kapsyler likväl som mer klassiska material och smyckesdelar. Båda använder sig dessutom av collage och "image transfers". Men de har också skillnader, som jag ska återkomma till.


Custom Cool Jewelry är mitt senaste tillskott till bokhyllan och boken utkom så sent som i höstas. Det är inte en klassisk amerikansk bok där varje steg berättas i stora bilder och vi följer en helt projekt från fokalpärla till lås. Nej, boken kom till som ett resultat av de experiment Barta gjorde med material som gick utanför de traditionella i sina försök att skapa unika och personliga smyckesdelar, som hon inte fann i butik. Därför är sidorna fulla med bilder på hängen, berlocker och lås, medan alla instruktioner förklaras i enbart text. Jag ser det absolut inte som ett problem (så här ser svenska böcker ut), men tror att boken kanske, kanske är allra intressantast för de som pärlat ett tag och känner sig bekväma med grundteknikerna och vill skapa sina egna projekt. Grunderna förklaras visserligen i slutet av boken så det är inget hinder för en nybörjare. Däremot kanske en nybörjare föredrar "helheten" i en projektbaserad bok till skillnad från denna som är lite mer idé- och teknikbaserad.

Fokus ligger som sagt på smyckeskomponenter och inte hela smycken. Däremot kompletteras varje "projekt" med tips, i ord och bild, på hur hängena, berlockerna eller låsen skulle kunna användas. Plus att boken avslutas med sex fullständiga projekt, fyra halsband och två armband, där komponenterna inkorporeras.

Hur ser då projekten ut? Vad är det för stil? Teknikmässigt finns här allt från hartsberlocker täckta med Amazing Glaze eller epoxiharts till brick stitch-dekorerade lås och embossade pappershängen. Olika typer av collagesmycken, två- och tredimensionella, är återkommande liksom vintageinspirationen. Till smyckena använder hon gärna vintage lucite, tjeckiskt glas och oädel metall. Smyckesdelarna är i varierande grad moderna och smakmässigt passar de den som tycker om lite patina, känsla av ålder, okonventionella material och lekfulla smycken av de inte alltid dyraste materialen. Gillar du vad du hittar på Etsy i form av mixed media-smycken så gillar du det här.

Några exempel på projekt jag fastnade för är de etsade glashängena med mönster gjorda med klistermärken, metallberlockerna dekorerade med gnuggisar, lapptäckshängen av tyg, hängen av metallramar (tänk länkar) och glaslöv och de tredimensionella, glastäckta hängena med pyttesmå mässingsberlocker eller pressade löv i mot en bakgrund av fint grus. Riktigt prydnadsgrus. Eller vad sägs som en knapp inramad av pärlbroderi (läsare av Beadwork känner igen detta projekt), hängen klippta ur gamla metallaskar, berlocker av pärlhattar eller små metallramar/länkar, låsringar av några varv smyckesvajer med pärlor på och blommande sillås? Självklart finns här också mer traditionella metall- och glashängen samt lås av metalltråd.

Den här boken ger verkligen en kick till den som använda nya material, en introduktion till mixed media och altered art likväl som en vägledning för dig som vill göra dina smyckesdelar mer personliga. Gillar du bara ädla metaller, traditionella tekniker och skandinavisk minimalism är det här kanske inte boken för dig. Men för alla andra finns en ett stort uppslag med idéer och tips.


Ovan: böckernas baksidor, med fler exempel på projekt.


Designer Style Jewelry är en av flera smyckesböcker av Haab, som skrivit böcker om så skilda tekniker som filtsmycken, harts, makramé och silverlera. Till skillnad från Bartas bok är denna projektbaserad och har klassisk layout med stora, tydliga steg-för-stegbilder. Projekten är indelade i sex kapitel: wire jewelry (7 projekt), crocheted jewelry (2), shrink art jewelry (7), polymer clay jewelry (8), resin jewelry (5) samt retro picture jewelry (8). Det första kapitlet innehåller lite enklare länkade och tvinnade smycken. Stilen är varierande men kontemporär. I följande kapitel är det inte frågan om virkade rep utan halsband och ringar främst virkade med luftmaskor -- endast pärlklustren i de stora ringarna kräver smygmaskor.

Shrink art handlar helt enkelt om krympplast, som dekoreras med foton utskrivna från datorn, stämplar och/eller färg. Alla smycken är inte i min personliga smak, men kapitlet ger en bra och bred introduktion till olika typer av krympplastsmycken. Polymerlerakapitlet innehåller projekt som armband av "lerinbakad" memorywire, image transfers (dvs bild skrivs ut från datorn på speciellt papper och överförs på leran), mica shift och stämplade hängen accentuerade med kracklerat bladguld.

Resin jewelry handlar helt om epoxiharts och här får du lära dig att gjuta med harts likväl som använda det för att täcka hängen och infattningar, som dekorerats med pappersbilder eller pressade blommor. Polymerhängena med färgglada blommor är härligt retro. Lite samma stuk fortsätter i det sista kapitlet där du får lära dig att använda t-shirtspapper för att överföra bilder på läder, göra "bubbelpärlor" samt tillverka smycken av laminerade bilder. Speciellt lädersmyckena föll mig mycket i smaken, hur de var gjorda.

Nu har jag ägt boken i några år, men ändå finns här intressanta smycken jag återkommer till. Den stod definitivt ut när jag som relativt ny pärlare köpte den, men jag tror inte att jag just då var mogen för krympplast och harts, som jag är idag. Ändå tyckte jag den var intressant, vilket tyder på att boken passar många olika smyckesmakare (förutom de som vill använda mycket pärlor för det hittar du inte här). Boken förklarar enkelt och tydligt hur du använder olika okonventionella material och är på så vis en utmärkt introduktion för den som inte använt sig av de nämnda materialen tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails