Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 16 februari 2009

Material: Angelinafiber

Det är nästan omöjligt att helt förmedla vad Angelinafiber är genom bilder. Det går helt enkelt inte att ta rättvisande foton på detta annorlunda material. Angelinafiber kommer i glittrande "bollar" med lösa fiber som på fotot ovan. När de fått smälta samman så blir de än mer glittrande och skiftar i olika färger. En optisk effekt som inte kan fångas i stillbilder. Men, om vi nu ska börja från början: vad är Angelina? Och vad kan det användas till?


Vad är Angelina?
Angelinafiber är ett syntetfiber som säljs löst i buntar och som kan smältas samman till glittrande ark som sedan kan användas i olika typer av hobby och pyssel. Angelina finns i flera färger, inklusive metallicnyanser. De vanliga metallfibrerna kan inte smältas samman, men det finns numer även smältbara varianter. En variant av Angelina kallas Crimped cut (säljs även som Crystalina Fiber och Tintzl). Dessa fibrer är tjockare och vågigare, vilket gör att det reflekterar ljuset än mer än vanliga Angelina. De smälta fibrerna är dessutom mjukare än originalfibrerna. För en längre genomgång av de olika fibrerna, se Soft Expressions.

När fibrerna stryks med ett strykjärn smälter de samman och ändrar även delvis färg. Detta syns inte minst om du har ett ojämnt underlag så att olika delar av "arket" utsätts för olika mycket värme. Om Angelina överhettas blir resultatet matt och glanslöst -- och till sist grått på samma sätt som glas som överhettas. Mer om du stryker fibrerna och några gratisprojekt hittar du hos Embellishment Village. Se även Joggles (hur du stryker) samt Craft Therapy (hur du stryker över en stämpel).

Förutom fibrerna finns även Angelinafilm, en plastfilm i iridiscerande färger, som kan användas separat eller tillsammans med fibrerna. Till skillnad från fibrerna kan filmen knyckla ihop sig av värmen och få en spännande ytstruktur.


Användning
Angelina kan användas i en mängd olika sammanhang, inte minst i mixed media. Du kan använda dem för att skapa smycken, antingen själv eller tillsammans med textila material, Angelinafilm, metall med mera. Angelina kan användas som bas att brodera eller pärlbrodera på, använda i scrapbooking, papperspyssel och mycket mer. Angelina kan även spinnas in i garn eller blandas ned i pappersmassa för papperstillverkning.

För många fina exempel på hur du kan använda Angelina i bland annat smycken, se Lena Blommegårds blogg. Lena har skrivit Angelina -- Fibrer som förför, en bok som handlar just om hur du kan använda Angelina tillsammans med textila material för att skapa smycken och andra ting till ditt hem.


Pärltillverkning
Det är också ganska enkelt att göra egna pärlor med Angelina. Eftersom fibrerna smälter samman behövs inget lim eller annat material för att hålla ihop rörformade pärlor. För instruktioner se pdf-broschyren hos Embellishment Village (s. 2). På fotot ovan syns mina första försök till pärlor. Tyvärr framgår inte heller här glittret så bra som det gör i verkligheten.


I Sverige kan Angelinafilm och -fibrer köpas hos Canvas. På svenska finns det som ovan nämnt en bok om fibrerna: Angelina. Fibrer som förför av Lena Blommegård. På engelska finns några fler titlar. Pärlor av Angelina figurerar i Kristal Wicks bok Fabulous Fabric Beads.

1 kommentar:

  1. Bra tips med pärlor. Det ska jag prova för lite skimmer. Jag har använt Angelina för fjärilsvingar och vingar på älvor i Stumpwork. Lättare än att använda än t.ex. metalltrådar och organza och riktigt naturtroget. Speciellt på älvorna. Har en bok som heter Between Sheets with Angelina av en engelsk textilkonstnär. En bra bok men har tyvärr inte namnet just nu.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails