Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

söndag 15 februari 2009

Material: Trä -- lättarbetat och mångsidigt


Trä är ett material som inte alltid används så ofta i smyckestillverkning som metall, glas och sten. Men trä är ett mycket mångsidigt material, som du dessutom kan bearbeta själv med enkla verktyg om du inte vill göra det enkelt för dig och köpa pärlor och hängen från butik.


Pärlor och hängen
I pärlbutikerna kan du hitta en mängd olika träpärlor. Där finns barnpärlor målade i glada färger, handmålade pärlor med blommotiv, ofärgade pärlor i exotiska träslag, enkla småpärlor, pärlor med inbrända eller snidade mönster, väldoftande sandelträpärlor med mera. Prismässigt finns det mycket billiga pärlor och enkla hängen att köpa, men även dyrare varianter exempelvis från LillyPilly Designs eller TazWood Creations.

Några vackra träpärlor, som inte syns på fotona här är ojimepärlorna -- av mästare handsnidade kinesiska pärlor av buxbomträ i form av djur, buddhor med mera. Ojime var från början en "löpkula" som användes på snöret till en inro, en japansk dosa, och som följdes av en "ändknapp" kallad netsuke (även den vackert snidad och numer samlarföremål). Ojimepärlor snidades förr i elfenben, men när detta bannlystes blev buxbom det vanligaste material.

På bilden ovan syns även mönstrade bambupärlor. Bambu är egentligen ett gräs, men kan i många fall användas på samma sätt som trä.

Förutom pärlor och hängen kan du i pärlbutikerna även hitta armringar, ringstommar, connectors och ringar i trä, naturella, färgade eller mönstrade.


Kulturhistorisk och religiös innebörd
Vissa träpärlor, som de indiska sandelträ- eller tulsipärlorna, används i religösa sammanhang. Just dessa två används i hinduiska radband. För vissa kristna och judar känns det extra speciellt att ha olivträpärlor från Betlehem. Pärlorna används i bland i (katolska) radband. Många träd har dessutom vördats som heliga i olika religioner/kulturer och tider. Inte minst förknippar vi kanske detta med kelter och förkristna nordbor. I nordisk mytologi fanns det s k Världsträdet, en ask, och mannen och kvinnan skapades av en bit ask respektive alm. I många delar av Europa fanns också heliga lundar. I många varma länder har trädets svalkande egenskaper dessutom gett det en speciell plats i det kulturella medvetandet.

Vill du veta vilket som är "ditt" träd enligt modern keltisk tradition finns det många sajter som ger dig en hjälpande hand. Men det är inte alltid överens. Listor hittar du hos exempelvis Graham Phillips, Healing.about.com, Penumbra, What-is-your-sign.com med flera.


Träets egenskaper

Trä kan sågas, svarvas, slipas, täljas, snidas, bearbetas med stämjärn och glödpenna (s k pyrografi), färgas, målas, decoupagas, lackas, vaxas, oljas, lamineras med annat trä eller metallplåt och dekoreras med inläggningar, bladmetall med mera. Med modern teknik går det även att skära ut former och mönster med laser.

Det finns en mängd olika träslag att använda, från ljusa till mörka och från lättbearbetade till svårtäljda. Om du vill göra egna smycken från trä är det alltså viktigt att inte bara tänka på färg och ådring när du väljer trä utan också tar hänsyn till det enskilda träslagets egenskaper. Är du osäker på vilket trä som passar dig, fråga en fackkunnig person. Titta efter oregelbundenheter i ådringen, som kan ge fina effekter i ditt smycke och missa inte heller laminerat trä, som kan fås i olika färgkombinationer. Det fanns också en bra och inspirerande artikel om att arbeta i trä, inklusive presentation av olika träslag, i Art Jewelry May 2205. I tidningen finns även ett projekt, som visar hur du tillverkar en armring. Projektet kan köpas separat här.

En annan fördel med trä är att du kan använda spillbitar till dina smycken, vilket både är billigt och resurssnålt. Du kan även använda trä som har en speciell betydelse för dig. Till exempel göra ett hänge av det där äppleträdet du älskade som liten, men som nu måste tas ned eller göra cabochoner av det där gamla ekträet från den gamla ladan, som revs på 50-talet. Viktigt att tänka på om du använder färskt trä är att låta det torka riktigt först i ett ej för varmt rum (trä spricker om det torkar för snabbt).


Halvfabrikat och pärltillverkning
Du kan tillverka egna hängen, cabochoner och pärlor antingen från grunden eller så kan du utgå från obehandlat trä, som du kan köpa i form av knappar och pärlor för en liten peng i hobbybutiker. För mer tips, idéer och länkar, se Pärltillverkning: Träpärlor samt Decoupagepärlor.


Trä ur miljösynpunkt
Hur är då trä som miljömässigt alternativ? Trä är en förnybar resurs, som dessutom snabbt bryts ned i naturen. Och om pärltillverkaren utnyttjar spillträ för tillverkning kan restprodukter i träindustrin på så sätt tas tillvara. Zuma Beach Bead är ett företag som använder sig av trä som naturligt fallit ned på marken och på så sätt inte bidrar till överuttaget av skog. För överuttag och regnskogsskövling är fortfarande ett problem när det kommer till exotiskt trä. En snabb koll hos FSC, Forest Stewardship Council som certifierar ansvarsfulla företag i branschen, ger vid hand att det finns något enstaka FSC-certifierat företag som tillverkar pärlor.

Bambu är snabbväxande och brukar därför ses som ett miljöval eftersom återväxten inte är så långsam som fallet är med träd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails