Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 25 februari 2009

Mönstertips: Klockor

Idag handlar det bara om klockor, främst armbandsur. De flesta med pärlor, men även några utan. Utseendemässigt är det mest damur, men jag har även tagit med några projekt, som skulle kunna passa till herrur.


Damur: armbandsur
Först ut är några armbandsur där metallen är i fokus: Wig Jigs klockor länkade i "åttalänkar" respektive "money chain" samt Artistic Wires damur. Därifrån är steget både långt och kort till detta myllrande ur av svarta hjärtan och till Kiwas maffiga länkade klocka.

Enkel- och flerradiga trädda klockor finns hos Auntie's Beads (elastiskt), Artbeads, Mobile Boutique (med sliders), Artbeads.co.kr (går två varv om handleden), JoAnn, Cut Out+Keep (barnpärlor), Parts Club (flätat) och Wig Jig. Missa inte heller Wig Jigs "Bling Watch" där det trädda armbandet länkas till uret med infattade kristaller. En lite mer arbetad, mörk klocka finns hos Beadalon.

Vilket för oss in på enkelradig cross-weaving, som Beadalon, Sally's Beads Shop och Auntie's Beads har exempel på. Även Kiwa har tre projekt: en romantisk morsdagsklocka, elegant smal klockrem samt fint swarovski- och silverfoilur. Parts Club har också en romantisk klocka med pärlor, kristall och rosor. Kristallgnistrande RAW-infattade klockor har BiCer. Ett lyxigt armbandsur med strasskedjor finner du hos Artbeads.co.kr -- missa inte! Där finner du även denna eleganta klocka med metallpärlor. Jämför även med det bredare ur, sytt i RAW av filigranpärlor, som finns hos Bricol'Art.

Hos Passion Creation hittar du mönster på en klockrem i peyote (pdf) och hos Interweave/Beadwork magazine kan du köpa projekt som Free-Form Peyote Watchband och Time for Crochet. Och föredrar du pärlmakramé har The ArTTable ett gratisprojekt (Obs! Går ej att ladda ned, men se bilden som inspiration).

Kiwa har även en klocka med mönstrad läderrem. Denna klocka har pärlberlocker fästa på vars en sida klockan, kanske främst för att dölja hur denna i fäst i läderremmen. Hos Ben Franklin Craft finns instruktioner till "ribbon watches och hos CC Hobby en variant med scarf. De senare har även en klocka dekorerad med plastbitar. Passar dig som vill göra något lätt.

En annorlunda klocka har även JoAnn: High Roller Dice Watch, som kan beskrivas som ett rasselarmband med ett litet hängande ur på.


Damur: övriga
En klassiker inom damur är också klockan som hänger i ett halsband. Exempel på moderna dekorerade klockor av detta slag finner du hos Artbeads, WigJig, Ben Franklin Crafts, CC Hobby och Mobile Boutique. Se även RAW-varianten hos DIYLA, Hos FMG hittar du en "berlockklocka", som påminner om en pärlad variant av ett sjuksköterskeur. En broschklocka, som även den påminner om dessa ur fast "pråligare", finner du hos WigJig.

På alla ställen används vanliga ur till halsbanden, men det fick också speciella klockor med bara en ögla i ena sidan (eng. pendant eller charm watch). Notera att det finns två typer av dessa hängen: de med upphängningsöglan vid kl. 6 (s k sjuksköterskeur) och de med öglan ovanför kl. 12. De förra är den vanligaste varianten av de två.

Själv använder jag inte armbandsur, utan har ett klockhänge som hänger i en nyckelring, vilken jag fäster på min väska, i en hälla i byxlinningen eller helt enkelt låter ligga i byxfickan. En variant på detta finner du i Artbeads Bag Watch Chain.

Det finns även damur i "fingerringsformat": här en variant som blivit infattad i peyote. Eller varför inte sy fast en klocka på en aftonväska, som hos Cut Out+Keep.


Unisex- och herrur
Klockor för både killar och tjejer, män och kvinnor, kan göras i chain maille. För mer om tekniken och olika typer av kedjor, se mitt tidigare inlägg Chain Maille. För exempel på klockor, se Bead & Buttons Chain Mail Watchband (projekt), Urban Maille (kit) och The Ring Lords galleri (sök på watch).

Också ett klockarmband i tenntrådsbroderi skulle kunna vara unisex. Förutom katarinaflätan som används i länken kan många andra flätor användas beroende på tycke och smak.

Mer maskulin stil finns i ruffiga Woven Paracord Watchband, som är vävt av ett tåligt militärgrönt nylonsnöre. Vilket för tankarna till makramé, se t ex Ribbed Dog Collar för en variant som kan användas som klockrem. Mer om makramé kan du läsa här.

En stickad klocka/sportur/vristvärmare finner du hos Knitty.

Vill du göra det enkelt för dig, missa inte Cheap Watch Strap, som i sin enkelhet även ger utrymmer för egna varianter.

För den som svarvar kanske fickuret som presenteras på Woodturning Online kan vara av intresse. Och för att stanna på fickur kan det nämnas att du kan köpa delar för att tillverka din egen klocklänk i silver hos exempelvis Sargenta och andra specialister på halvfabrikat i sterling. Klocklänkar är vanligen bara gjorda av en odekorerad kedja med eller utan en berlock i änden.


Övrigt
Hur du kan göra en personlig urtavla med hjälp av polymerlera visas på HGTV.

2 kommentarer:

  1. Tack för en samling inspirerande tips för "klockmakare". Det stod helt stilla i huvudet vad beträffar klockdesign. Fyndade för länge sedan ett antal vackra ur på en realisation, men kunde aldrig komma på något originellt att göra med dem. Det ska i till att börja med bli en aftonklocka i guld av guldpärlor och strass, i stil med Artbeads.kr.cos eleganta armbandsur. Milka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du kunde hitta lite inspiration där! (Och hoppas inte allt för många länkar är brutna vid det här laget...)

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails