Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

lördag 14 februari 2009

Övrigt: Månadsstenar, zodiakdjur och födelsefärger


För vissa är stenar fyllda med symbolik eller (helande) egenskaper och dagen du föddes bestämmer din personlighet, vilket i sin tur kan kopplas till speciella stenar, tecken, symboler eller färger. Oavsett om du tror på detta eller inte så kan månadsstenar, zodiakdjur och "födelsefärger" vara ett sätt att skapa personliga smycken och pärlarbeten.


Månadsstenar

Vad gäller månadsstenar så finns det flera olika traditioner. Stenar efter den moderna tyska traditionen, som vi ligger närmast, hittar du hos GeoNord. Där hittar du även en lista på den moderna amerikanska traditionen, som delvis skiljer sig från den tyska. Se även Jewelry Supply, som listar tre olika traditioner, och Bernadine med ännu fler. För en bra artikel om traditionernas historia, som inkluderar flera olika listor, se Sandra Smiths There's More Than One Way to Choose a Birthstone.

Eftersom vissa stenar är dyrare än andra så kan de dyraste ibland ersättas av billigare. T ex gul topas ersätts av citrin. En sådan "ersättningslista" baserad på färg finner du i artikeln ovan. Det finns också listor över hur stenarna kan översättas till swarovskikristaller, som hos exempelvis Artbeads. Notera att de går efter amerikansk tradition.


Stjärntecken/astrologi
Vissa går istället för födelsemånaden efter stjärntecknet. Även här kan stenarna/kristallerna variera och medan en tradition förknippar respektive stjärntecken med bara en sten så förknippas den i andra med flera olika. För listor, se exempelvis Astrologiportalen, Stjärntecken och stenar eller Kristallrummet. Olika stjärntecken förknippas även med olika färger så om du inte vill gå efter stenarna kan du välja andra pärlor i "rätt" färg -- jämför även månadsfärger och colorstrology nedan.


Ovan en glascabochon med stjärnteckenmotiv. Cabochoner är kanske inte så vanliga, men berlocker och hängen med stjärntecknen avbildade antingen som bilder eller symboler är vanligt förekommande. På översta fotot syns en boll skapad av en "stjärnteckenpärlmix" för Skorpionen.


I kinesisk tradition har jag inte sett zodiakdjuren tilldelas specifika stenar, men djuren finns i pärlform, snidade i halvädelstenar som karneol, och avbildade på berlocker och hängen. För mer information om kinesisk astrologi, se I oxens år.

Egyptisk astrologi, som hade stort inflytande på den hellenistiska astrologin, är ganska lik den senare om än exempelvis vattumannen symboliseras av flodguden Hapy. Cosmic Pewter of England har anammat en annan variant av astrologi med egyptiska förtecken när de tillverkat sina Egyptian Zodiac Pendants. Ännu ett alternativ till "vanlig astrologi", om än kanske inte historiskt korrekt.


Chakran
Våra stjärntecken förknippas även med kroppens s k chakran. Tanken på att kroppen skulle ha ett antal chakra eller energicentrum kommer från Indien och omnämndes första gången i Vedaskrifterna. Även dessa centrum associeras med olika stenar, se t ex Sacred Space eller Kristallrummet för en genomgång. Mer och chakran och vilka färger och stenar som förknippas med dessa finner du även hos Sensational Color.


Månadsfärger
Det finns även flera traditioner kring månadsfärger, som alltså inte specifikt rör stenar. Men liksom med månadsstenarna verkar det finnas flera olika listor med olika färger. En sådan lista finner du här. För en lista som rör astrologiska tecken, se ovan nämnda Astrologiportalen.


Colorstrology
Colorstrology, eller "färgstrologi" som vi kanske skulle kunna översätta det till på svenska, är en sorts symbios av numerologi, astrologi och färglära skapad av Michele Bernhardt. På samma sätt som din födelsedag ger dig ett specifikt stjärntecken, som symboliserar din personlighet, så ger den dig en specifik färg, som även den säger något om ditt inre jag. Colorstrology kan vara ett komplement för den som vill inspireras av mer än bara stjärntecken och månadsstenar och vill ha något mer specifikt eller personligt än månadsfärger.

Din "födelsefärg" är inte nödvändigtvis den samma som din favoritfärg, vilket beror på att favoriter kan förändras, medan din födelsefärg inte kan det. Om du just i detta tillfälle inte tycker om din färg kan detta bero på saker so sker i ditt liv just nu. Kanske tycker du inte om den murriga nyansen? I så fall kan det bero på att du vill utveckla en annan sida av dig själv och vänder dig bort från den jordiga färgen, som står för det praktiska och jordnära i ditt liv. Eller så vill du slippa ta beslut i vardagen och omedvetet stöter du då färger i från dig, som symboliserar dessa beslut.

På hemsidan, som sponsras av kända färg kan du finna din egen färg genom att först välja din födelsemånad, som har en övergripande färg, och sedan din födelsedag, som ger dig din birth color ("födelsefärg").

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails