Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 15 april 2009

Inspiration: "The 5 P's for Creative People"

I veckans nyhetsbrev från Jewelry Artist (tidigare Lapidary Journal), Flashcard, skriver Helene Driggs om fem nyckelord för kreativa personer att leva efter. Så här skriver hon om det som i original blir 5 P -- eftersom det inte blir så på svenska valde jag att använda hennes engelska begrepp. Texten följer hennes mer eller mindre ordagrant. Tillägg av mig i kursivt.

  • Passion (passion): Älska det du gör. Känn entusiasm och glädje över varje del av arbetsprocessen. Balansera de tråkiga genom att ge det samma uppmärksamhet som det roliga. Falnar glöden så försök finna olika sätt att återuppväcka den gamla passionen.
  • Play (lek): Var öppen för att angripa de vanliga, återkommande eller repetitiva uppgifter du möter på ett nytt sätt. Något som barn gör hela tiden -- bara tänk hur de kan se på en enkel sak som en tomkartong. Att leka handlar om att göra något annorlunda, att våga testa nya vinklar, material och tekniker -- utan att känna krav eller restriktioner (från dig själv eller andra).
  • Practice (öva): För att lära dig att till fullo behärska smyckestillverkning/pärlande så är det viktigt att repetera Först när du har gjort något många gånger kommer du att kunna förlita dig på att du gör det bra varje gång. Det är mänskligt att vilja kunna allt direkt, men det kräver övning och åter övning att bli riktigt bra.
  • Patience (tålamod): Låt varje uppgift i arbetsprocessen ta den tid det behöver. Ibland är det bättre att göra något bra än att göra det snabbt. Som ordspråket lyder: hastverk är lastverk. Motstå frestelsen att ta genvägar.
  • Perseverance (ihärdighet, uthållighet): Sluta inte bara för att du stöter på en motgång. Åta dig själv att hitta en lösning inom en viss tid, som du själv bestämmer. Överge inte projektet helt. Det är nästan en förlösande känsla när man väl hittar en lösning på ett svårt problem. Efter uppförsbacken kommer nedförsbacken att njuta av.

Det är kanske intressant att notera att det som krävs för att lyckas i kreativt arbete är inte bara att ha inspiration eller brinna för det som görs, även om det självklart är viktigt. Det handlar också om arbete: att faktiskt ta tiden att lära sig att göra någonting väl och att lösa de problem som uppstår. Att inte ge upp utan arbeta vidare. Och att alltid försöka bli ännu bättre, att utveckla både sin hantverksskicklighet och sin design. Som någon författare sa: det handlar till 10 % om inspiration och till 90 % om perspiration. Inspirationen kommer först, men det blir inget av det om du inte har tålamod, uthållighet -- och arbetsglädje. För det sistnämnda handlar det om att tycka att vägen är lika viktig som målet, att njuta av arbetsprocessens alla steg.

Många klyschor här, men inte osant för det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails