Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 16 april 2009

Material: Plast -- kontroversiellt och mångsidigt


Plast är ett material med många ansikten. Ett samlingsnamn för en stor mängd syntetiska eller halvsyntetiska "konstruktionsmaterial", som kanske inte alltid har det bästa ryktet. En anledning till plastens dåliga rykte är att den så ofta använts och används för att skapa billiga imitationer av andra material. Plast är både bokstavligt och bildligt ett billigt material.

Ett annat är plastens generellt dåliga motståndskraft mot repor och skador, vilket gör att pärlorna snabbt blir fula. Vissa plastpärlor är dessutom gjorda för att vara så billiga som möjligt, vilket betyder låg kvalitet med dåliga coatings, fula sömmar och/eller repiga ytor. Många sätter dessutom likhetstecken mellan plast och barnpärlor och har aldrig sett de plastpärlor av hög kvalitet, som faktiskt också finns på marknaden.

Plast är dessutom inte bara förknippad med billighet och låg kvalitet utan i mycket också en symbol för miljöproblem, nedskräpning och slit-och-slängmentalitet. Men plast kan även ha sina goda sidor...


Plastens för- och nackdelar
Den största nackdelen med plast är miljörelaterad, vilket jag kommer att återkomma till i slutet av denna artikel.

Även den låga vikten kan vara en nackdel då det är svårt att få tyngd i smyckena, vilket behövs för att de ska hänga fint -- men det kan vara en fördel om du vill göra exempelvis stora örhängen, som av naturliga skäl inte bör vara för tunga. Ett lätt material innebär också mindre energi för att förflytta (jämför med tunga material som glas, sten och metall).

Plastens hållbarhet varierar beroende på kvalitet och typ. Vissa plaster blir repiga och fula direkt medan andra håller längre. Notera hur många vintagesmycken i plast fortfarande kan vara hyfsat fina. Tänk på att om du blandar hårda och vassa material med mjuka, som plast, kommer de senare att repas foratare. Som med alla material gäller det att bedöma smyckesdelar i plast utifrån kvalitet, inte bara utifrån materialet i sig.

Medan vissa konsumenter inte bryr sig så mycket om vilka material som används i deras smycken så kommer andra direkt att avspisa ett smycke som innehåller plast. Båda synsätt är bara att beklaga. Plast kan ha en negativ klang även i de fall god kvalitet används så det kan vara värt att tänka på hur smycken med plastpärlor marknadsförs utan att för den delen materialvalet mörkas.

PS! Läs mer om plast som material för pärltillverkning i detta inlägg.



Olika typer av plast
Nedan presenterar jag kort några av de vanligaste plasterna inom pärlande och smyckestillverkning. För mer om plast, se exempelvis Wikipedia eller Alltomplast.se. Det du inte hittar i den svenska artikeln på Wikipedia hittar du troligen om du slår över på engelska.

Akryl: Även känt under namn som plexiglas, perspex, lucite mm. En hård, stabil och "klar" plast, vilket gör den passande till exempelvis pärlor och smyckesdelar. Den motstår däremot inte repor lika bra som glas. Dock kan repor poleras bort eller försvinna med upphettning. Akryl används bland annat till luciteblommor och tenshapärlor. Även utan för pärlornas värld används akryl i en mängd sammanhang -- läs mer om det här.

Bakelit: En av de allra första plaster som framtställdes. Den användes inte minst i smycken och så väl pärlor som smycken av bakelit -- liksom andra plaster ur "första generationen" -- är idag hett eftertraktade av samlare. Liksom med lucite säljs modern plast som bakelit ibland av oseriösa säljare för att lura åt sig pengar.

Epoxi: I smyckessammanhang används det både som lim för exempelvis metall, trä, halvädelsten, glas etc och som "harts". Det vill säga, för att täcka en yta med ett skyddande eller dekorativt lager, imitera emalj, gjuta smycken med mera. Epoxi består av två kompontenter som blandas samman i exakt lika mängder och därefter stelnar. Olika epoxi stelnar olika snabbt. Den finns också i olika kvaliteter: för smycken är det oftast viktigt att få tag på klar harts som inte gulnar med tiden.

Gummi: Syntetiskt gummi, till skillnad från naturligt, är vanligt i olika typer av smyckeslangar med mera. Neopren är en typ av gummi, som bland annat används i gummiringar inom chain maille. Silikon används t ex i de taggiga "ravepärlorna" och specialprodukter som Decottis kräm (se Bakverk med pärlor och smyckesdelar).

Harts: syntetiska hartser är ett samlingsnamn på olika sorter av plast. Vanligast är kanske epoxiharts. Det finns också "hartspulver", plast fördelat i sandkornsstora flagor, vilka kan smältas i ugn eller varmluftpistol (för embossing). För ett exempel på hur harts används, se Resin Bezels.

Krympplast: Benämning på en plast, som köps i tunna ark. Den krymper och tjocknar när det värms upp. Ett väldigt behändigt material att arbeta med. Förpackningar av polystyren (indikerat med en 6:a) kan användas till hemmagjord krympplast.

Nylon: Det vanligaste materialet i pärltrådar, från Nymo och K O till Fireline och Illusion Cord. Syntetiska trådar är starka och hållbara jämfört med naturliga fibrer.

Polymerlera: PVC-baserad plastlera, som säljs under varumärken som Cernit, Fimo, Sculpey, Kato Polyclay med flera. Populärt material för pärltillverkning bland pärlare. Observera att polymerlera inte ska användas av små barn eller upphettas över rekommenderad temperatur (använd ugnstermometer istället för att förlita dig på vreden). Polymerlerorna anges vara giftfria för människor, men notera att de innehåller mjukgörande ftalater. Kloret har dessutom negativa miljöeffekter vid tillverkning, användning och destruktion.


Plast, människan och miljön
Ca 90 % av all plast som produceras i världen idag använder olja som råvara, en ickeförnybar, fossil källa. Det pågår olika typer av projekt för att ta fram plaster som är nedbrytbara i naturen och/eller baserade på hållbara råvaror. För plastens negativa miljöeffekter är flera och handlar både om vilka råvaror som används och vad som sker när plasten slängs. All plast återvinns inte utan hamnar på olämpliga platser (naturen, tippar etc).

Plast har varit ett vanligt material inte minst för att det varit så billigt, men höjda oljepriser har lett till att plast idag inte är lika billigt som det var förr. Oro om framtidens oljeproduktion har också ökat intresset för alternativa plaster. Men än så länge är plast lika med olja. Och i vissa fall även otrevliga tillsatser så lär dig gärna så mycket som möjligt om olika plaster för att göra genomtänkta beslut.

Notera dock att ett materials negativa miljöeffekter alltid måste ses i ett större perspektiv och vägas mot andra materials effekter.

Som jag tidigare nämnt så materialåtervinns plast bland annat till pärlor i en lampworkliknande teknik i exempelvis Västafrika. Plast kan enkelt både material- och energiåtervinnas (det senare innebär förbränning). Det kan även återanvändas i den egna smyckestillverkningen -- se Kreativ återvinning och återanvändning för exempel. Dock innehåller vissa plaster ämnen som gör dem olämpliga att hetta upp och använda på egen hand!

Känsliga personer kan reagera på vissa plaster och gummityper, exempelvis neopren. Värm aldrig plaster över rekommenderade temperaturer och sörj för god ventilation när du gör det.

1 kommentar:

  1. Till mina vackraste smycken hör ett par örhängen av isliknande plexiglas, gjorda av en norsk konstnär. De blev min souvenir från Olympiska spelen i Lillehammer. Jag har också ärvt eleganta 50- och 60-talshalsband efter mamma. Som du skriver så håller plast både stilmässigt och kvalitetsmässigt, om det är bra gjort från början. Plast passar bra för personer som inte kan bära tunga smycken pga nackbesvär men tycker om maffiga smycken.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails