Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 1 april 2009

Mönstertips: Trollsländor

Free Picture of a Dragonfly in Extreme Close-up. Click Here to Get Free Images at Clipart Guide.com
Foto från Clipartguide.com


Från fjärilar till trollsländor är steget inte långt. Som jag skrev i föregående inlägg så kan ett fjärilsprojekt med några små förändringar göras om till en trollslända och vice versa. Så missa inte heller projekt-/mönstertipsen i Fjärilar.


Med pärlor på metalltråd
Det finns en mängd olika beskrivningar för trollsländor av pärlor och metalltråd, pärldjur ej inräknade. Jag har tagit med flera olika här inte minst för att visa på olika detaljer och vad pärlval gör för slutresultatet. Dessutom finns här många olika sätt att skapa vingarna presenterade.

Först ut är tre projekt, som kanske främst är tänkta för dekoration i scrapbooking och korttillverkning, men även skulle kunna passa i smycken eller andra pärlarbeten: Mirkwood Designs, DIY Network och The Wedding Information Site.

Även större sländor kan ha vingar av "öglor". För olika varianter på detta, se Skapligt Enkelt, Bead Studio, Martha Stewart, Ruths hemsida och Beadalon. Kit Creatif (pdf) använder också öglor, med surrar dem sedan med pärlor på tråd. Vingarna kan även täckas med andra material som organza eller tyll (Craftbits) eller wire mesh/wire lace (Beads Amore).

Föredrar du mer arbetade sirliga vingar har Wendy Hunt en fin variant. Den är av modell större och tänkt som solfångare, men den skulle kunna skalas ned. Jämför även den stora sländan, i busig stil, på Beads, Baubles & Jewels (OBS! Kräver registrering för att se). Mer metallvingar, men i spiralform finns i trollsländeprojektet på eHow.com.

För sländor med vingar i ladder stitch, se Blue Marguerite, Beadjewelrymaking.com och Pam's Place. De två sistnämnda är "riktiga" pärldjur där även kroppen är gjord med ladder stitch.


Trätt, sytt och broderat
De enklaste trollsländornas träs med pärlor och färdiga metallvingar på en hattpinne, som hos TierraCast, JewelrySupply och Auntie's Beads. Med swarovskis senaste pärlform, Dragonfly Pendant (#6905), kan du skapa stora och glittrande sländor som denna.

En trollslända trädd på hattpinne kan också kombineras med sydda delar. Artbeads.co.kr, Idées de Papillon och Auntie's beads har varianter på samma tema. BiCer har en variant med pärlvävda vingar till en trädd kropp (bild här). Har du ingen vävstol skulle du kunna använda samma mönster för square stitch.

Annars är kanske daggers ("spjutpärlor") vanligst som vingar, som hos Beadwork.about.com. Se även denna bild där en dagger även används till kroppen. Den klassiska sländan med daggervingar kan även broderas fast på ett underlag som i Dragonfly Pin.

En lite mer avancerad form av trädda smycken har du i Susan Carolsons Dragonfly Choker. Och föredrar du att sy peyote har Nancy Zellers söta tredimensionella sländor medan du hittar ett platt mönster här och ett gratis armband på Bead-patterns.com. Och i Russian Dragonfly finner du en slända gjord med russian leaves. Gör en sökning på sajten så hittar du också många fler projekt.


Metall och polymerlera
Vill du lära dig att göra egna (stora) trollsländevingar i silverlera, se HGTV. Vill du hellre göra vingar i polymerlera har de instruktioner till det här. Små stämplade polymerhängen hittar du hos jewelrymaking.about.com.

Ett spännande hänge helt i metalltråd kan du lära dig göra hos JewlieBeads (betaltutorial).

Mellandelar och hängen i metall kan också formas runt pärlor och hängen (jmf wire wrapping), som i Art Deco Dragonfly Ring, Bending Over Backward Earrings, Grapeful Dragonfly Necklace, Glowing Dragonfly Earrings, Wandering Dragonfly eller Dragonfly Transformation.


Övrigt
Söta små trollslända med daggers, slagna i frivoliteter finner du här. Gillar du mikromakramé så har Mary Maxim ett lite annorlunda smyckeskit. Hur du kan göra papperstrollsländor med pärlor kan du lära på eHow.com, tyvärr utan bilder. Trollsländor i nabbi, som t ex kan användas som blompinnar, finns hos Emos Pärlkonst. Lite udda trollsländor med knappar och foton tipsar ARTchix Studio om.

Ett barnpojekt, som inkluderar klädnypa och band, finns hos Expertvillage (video i två delar). Mer band används i Little Bug Bows, som visar hur du tillverkar enkla trollsländor, fjärilar och andra flygande småkryp.

Tycker du om kinesiska knutar, makramé eller scoubidou så passar kanske en Dragonfly knot.

1 kommentar:

  1. I boken Beaded Bugs av Nicola Tedman och Jean Power finns mönster till vackra fjärilar, trollsländor och skalbaggar, som tillverkas med hjälp av tunn metalltråd och seed beads. Rekommenderas! Jag blev först besviken när jag förstod att metalltråd ska användas, men resultatet blir fjärilslätt skimrande!

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails