Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 9 april 2009

Teknik: Saraguro

Saraguro är namnet på ett indianfolk, som stammar från Anderna i södra Ecuador. Utmärkande för deras kultur är de breda pärlhalsband eller -kragar, som kvinnorna och flickorna använder både till vardags och fest. Pärlandet är här främst förbihållet kvinnor, men även några män syr med pärlor. Tidigare varierades halsbanden mest med olika färgkombinationer och bredder, men sedan 1980-talet har det utvecklats nya mönster och stilar. Om en kvinna kommit på ett nytt mönster så får alla andra kopiera detta fritt, vilket gör att nya mönster snabbt sprider sig. På sistone har även armband och ödlehalsband börjat tillverkas, vilka används av både kvinnor och män.

Bilder på saragurosmycken och mer information om kulturen hittar du på Saraguro.org och hos Ann Severine. Se även Diane Fitzgeralds artikel Saraguro Beadwork (pdf).

Något som är karaktäristiskt för saraguroarbeten är att pärlorna inte alltid sys på det sätt som vi tror när vi ser smyckena. Till exempel är saraguro netting i sin arbetsgång inte samma sak som det vi lärt oss är netting -- fastän resultatet ser mer eller mindre likadant ut. I teknikerna ingår nettingvariationer, brick stitch, s-curve (variant på daisy chain) med mera. Enligt Ann Severine används vanligen tjeckiska seeds/rocaille i opaka färger och storlek 10/o.

Liksom i många kulturer lär saragurokvinnorna sig från varandra, inte från skrivna instruktioner eller tryckta illustrationer. Det betyder dock inte att vi inte kan lära oss dessa tekniker -- för de har nämligen försts vidare till engelskspråkiga pärltidningar och mönstersajter. Både "rena" saraguroprojekt och egna varianter som till någon grad inspirerats av saragurosmyckena.

Du hittar många olika betalmönster på Bead-patterns.com, som alltså antingen går efter saraguroförlagor eller bara är inspirerade (se texterna så att du vet vad du köper!). Bland annat finns där mönster från Chris Prussing, som skänker halva vinsten från mönsterförsäljningen till pärlkooperativ i Saraguroområdet.

Ett bra alternativ för den som inte vill sy stora halsband är Saraguro Chains, som omfattar tre relativt enkla kedjor: S-curve daisy chain (inkl. mönstervarianten Manos = händer), peyotekedjan Rayos (=blixt) samt Brick-stitch leaf chains (med seeds eller stavpärlor). Även Saraguro Band Pattern, en kedja som vanligen används som bas för breda halsband, kan användas ensamt. Det är en s-curvekedja som byggs på med tre rader brick stitchvariation.

Även Bead & Button har uppmärksammat Saraguroteknikerna i juni- och augustinumren 2002. Mönstren kan köpas från tidningens hemsida: Beadwork from Ecuador. Unusual netting by the Saraguro Indians respektive Ecuadorian Lace Weaves. Complex techniques from the Saraguro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails