Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 17 april 2009

Teknik: Tillverka dina hattpinnar själv







Hattpinnar är en stapelvara, som alltid går åt i pärlandet. Oftast är det enkelt och behändigt att köpa dem från butik, men du kan också tillverka egna pinnar. Kanske är det svårt att hitta dem i just det material du söker. Kanske du inte hittar en passande form, längd eller tjocklek. Kanske du vill skapa en enhetlig stil i ditt smycke genom att göra alla komponenter själv. Det finns många anledningar till att göra sina egna hattpinnar.

Här har jag samlat information om att tillverka några av de vanligaste typerna av egentillverkade hattpinnar. Vissa går snabbt att göra medan andra kräver lite mer tid och verktyg.

På exempelbilden syns några varianter, som jag själv gjort i koppartråd av varierande hårdhet och tjocklek, men notera att jag inte har bilder på alla varianterna som jag tar upp.






1. Böjen: En enkel variant som skapas genom att änden på metalltråden böjs in. Steg-för-steginstruktioner finns bl a här och här. Du kan också först göra en kort paddel (se p. 9), som du sedan böjer -- se Bead & Button för illustration.

2. Öglan: Egentligen en öglepinne. Görs genom att en ögla skapas i änden med en rundtång. Instruktioner finns på de flesta smyckessidor, som How-to-make-jewelry.com eller YouTube.

3. Snirkel/treklöver: Istället för en enkel ögla kan du göra en mer avancerad snirkel. I detta fall en treklöver à la WigJig. Snirkeln kan även göras med en rundtång, se vidare här.

4. Hamrad snirkel: Gör en lustig form och hamra den lätt för att härda och ge styrka, som hos WittyLiving.

5. "Knuten" hattpinne: Fin snurrad variant med tyngd, en gratistutorial från Gailavira/jewelrylessons.com.

5b. Kärleksknut: Love Knots Headpins Tutorial handlar om hattpinnar med "kärleksknutar" (även kända som danish knots).

6. Spiral: En spiral är ett enkelt sätt att göra en lite större, dekorativ hattpinne. Instruktioner finns bl a på WittyLiving , Jewelrymaking.about.com och Helium. Gratisvideo om att göra spiraler har Beaducation. WigJig gör en variant med hjälp av ett spiralverktyg här. Spiralen kan göras tät eller gles där den senare påminner mer om ormbunksblad (ibland kallat fiddlehead headpins).

7. Hjärta av spiral: När du gjort en spiral kan du fortsätta genom att forma ett hjärta à la WittyLiving. Du kan även göra ett hjärta utan spiralen, lite i samma stil som treklövern. Ett upp- och nedvänt hjärta kan du lära dig här.

8. Liggande spiral: En variant jag fann i Susan Lenart Kazmers bok Making Connections, som tar upp 6 olika hattpinnar att göra själv. Gör en vanlig spiral och böj sedan tråden in över mitten på spiralen. Just vid mitten böjer du tråden rakt upp (se fotot). Jämför även WigJigs spiral i nr. 6. En variant av den liggande spiralen med en extra dekorativ snurr hittar du på Wire Jewelry Lessons.

9. "Paddel": Kan göras kort och rund eller mer avlång. Kräver inga fler verktyg än en hammare och ett hårt underlag. Glöm inte att hamra på båda sidor för att få en jämn form. Du kan även forma till paddel efteråt med en metallfil, t ex ge den en spets (9a) eller rak kant. Instruktioner finns hos eHow.com, jewelrymaking.about.com och WittyLiving.

10. Snurrad paddel: Ännu en variant från Kazmer. Gör en avlång paddel som i nr. 9 och snurra den sedan till en tät spiral med hjälp av en rundtång. Se även WigJig.

11. Nit: Denna hattpinne kräver lite mer noggrannhet och tålamod. Eftersom huvudet kommer att bli litet så krävs att tråden ligger väldigt nära pärlhålets diameter. Denna typ av pinner återfinns även den i Kazmers bok. Tråden fästs i ett skruvstäd så att endast ca 6 mm av den ligger ovanför käftarna. Sedan hamrar du försiktigt längs kanten på änden med en kulhammare så att ett "huvud" skapas (tänk på spikhuvud).

12. Smält kula: Den klassiska hattpinnen, som kräver tillgång till en butangasbrännare. Material som kan användas är sterling silver, finsilver och koppar. Tutorials hittar du hos exempelvis Beading Daily, How-to-make-jewelry.com, Marie Christine/jewelrylessons.com och FusionBeads. Videoinstruktioner finns här. Dessa hattpinnar är enkla att göra och butangasbrännare lätta att ha att göra med -- så länge man tänker på säkerheten.

13. Dekorerade kulor: Hattpinnarna i föregående punkt kan dekoreras och manipuleras på olika vis. Enklast är att helt enkelt hamra på kulan så den får en form som påminner om paddeln, men större (13a). Du kan även smälta fast en pärla (13b) -- se vidare Pärlsmältning II: Glas. Idén till den kommer från dessa emaljerade hattpinnar, som är enklare att göra. För "faux enamel headpins", gjorda med UTEE embossingpulver, se B'Sue Boutiques Blog.

14. Löda: Du skulle också kunna löda fast kulor och andra typer av utsmyckning på en silver- eller koppartrådsände. Passar om du vill göra mer dekorativa hattpinnar. Instruktioner och tips av Elizabeth Prios finns i Bead & Button February 2009. Jag har dock inte det numret själv så jag kan inte säga så mycket mer om artikeln.

15. Lampwork: Hattpinnar kan även förses med en dekorativ kula i glas, läs mer om det i Skapa exklusiva hattpinnar i lampwork.


*

Ja, detta är några exempel på olika sätt du kan göra dina egna, enkla eller utsmyckade, hattpinnar. Vissa varianter, som snirklarna och de lödade kan varieras i oändlighet och anpassas för just ditt eget smycket. Hoppas du kan få någon användning och/eller inspiration av denna lilla genomgång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails