Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 6 april 2009

Tillbehör: Reglerbara fingerringar


Ringstommar finns många olika varianter. Vissa är anpassade för silversmide och andra för att sy pärlor. En rimstomme kan vara slät, ha en liten platta för att limma eller löda på något, ha en platta med kant för infattning eller limning, en eller flera öglor, sil, filigranplatta osv. Vissa har en fast storlek medan andra -- en majoritet av de oädla stommarna -- är reglerbara.


Just hur ringarna regleras är vad jag fokuserar på idag. Den vanligaste varianten är troligen den som syns till vänster i bild: Två "skenor" som ligger sida vid sida och kan töjas utåt. Det är inget fel på dessa varianter i sig. Förutom att några sådana här ringar kan ha lite vassa kanter och jag minns att jag inte alltid tyckte om vissa av den här sortens (billiga) ringar som barn just på grund av detta, de kunde "bitas" och irritera huden.

Vill du dölja själva skarven, som ringskenan ger upphov till, kan det vara värt att leta efter ringar som den silverpläterade på fotot. Där sitter skarven under mittplattan och döljs därmed när ringen bärs. Ju större dekor på toppen, dessto mer kan ringen töjas ut utan att det blir en synlig skarv. Denna variant är dessutom enklare att tillverka själv jämfört med den överlappande varianten i den guldpläterade ringen. I silverringstommar kan du finna varianter med denna typ av skena och instruktioner finns i grundböcker om silversmide.

En tredje variant syns i den stora antikguldfärgade ringen. Där är skenan öppen undertill, men finare avfasad än i den första ringen. Denna lösning är vanligt i exempelvis tåringar. Även denna variant är mycket enkel att tillverka själv. Några ringstommar kan ses som en fusion av denna och den första typen av stommar (se t ex denna ring).

En fjärde variant, som i mycket liknar den föregående, kan ringarna från WigJig och Witty Living sägas tillhöra. De är fina redan som de är, men kan även användas som ringstommar att dekorera vidare. Mer arbetade varianter finns i Adjustable Filigree Gold Ring och Gailaviras Woven Adjustable Ring och Sensu Adjustable Ring. Det finns även ringstommar att köpa i denna typ av design. I dessa ringar används "skarven" som en del av designen på ett helt annat vis. Där skarvarna i de tre ovan nämnda varianterna av ringstommar ska vara diskreta och döljas, antingen under "fokalpunkten" (på ringens ovansida) eller under fingret så är de här väl synliga. Ja, faktum är att det är de reglerbara ändarna som är ringens fokalpunkt.

Och sist några specialvarianter: förutom ringstommarna ovan finns det memory wire i ringstorlek, som delvis passar flera olika storlekar på fingrar och även ringar i samma stort töjbara "stålpaneler", som används i inte minst herrklockor (se t ex FMG för bild).


Detta är på inga vis en uttömmande genomgång av de olika varianter av ringstommar som finns, men detta var inte heller mitt syfte. Jag ville bara belysa en detalj, som alla kanske inte tänker på. Men design och kvalitet ligger mycket i detaljerna, vilket gör det värt att fundera även på de små delarna i ett smycke. Oavsett vilken lösning som passar dig och dina kunder bäst är ett genomtänkt beslut alltid bättre än att bara använda smyckesdelar av ren vana.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails