Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 21 april 2009

Verktyg: Pastamaskinen -- inte bara för köket

Pastamaskinen, som mest blivit en hyllvärmare i många hushåll, är ett annorlunda verktyg för pärlaren och smyckestillverkaren, som kan användas i flera olika sammanhang. Pastatillverkning ej inräknat.


Polymerlera
Det vanligaste är kanske att använda den vid bearbetning av polymerlera (Fimo, Cernit, Sculpey m fl). Att använda maskin gör det hela enklare än att knåda leran för hand. Leran körs genom maskinen flera gånger för att mjukas upp och bli elastisk, vilket är ett måste för att tillverka starka smycken och pärlor. Instruktioner för hur lera bearbetas med pastamaskin finns hos Art Jewelry, Eugena's Creations och Jewelrylessons. Den används även för att skapa Skinner Blends, kracklera bladmetall som lagts på leran med mera. För mer om pastamaskiner och polymerlera, se Glass Attic och Polymer ClayCyclopedia.


Metalltråd
Ett något mer annorlunda sätt att använda en pastamaskin tipsar Irene From Petersen om i sin bok Silversmycken du kan göra själv (2001, Berghs). Där har hon maskinen som mer eller mindre ett substitut till en vals. Hon använder den för att härda metalltråd och egentillverkade kroklås/s-lås genom att köra dem flera gånger genom maskinen. Dessutom valsar hon silvertrådar så att de blir något platta och därmed ett dekorativt inslag i flätor med mera. Glöm inte att hård tråd lätt blir spröd så bearbeta inte tråden för mycket i pastamaskinen, varnar hon slutligen. Använd den med varsamhet.


Metallfolie/tunn plåt
Om metall är riktigt tunn så kan pastamaskinen användas som ett budgetalternativ till en vals. Inte lika stark, men liksom Sissix/cuttlebug ett alternativ för den som inte har råd med en dyr och platskrävande riktig vals. Se t ex Instructables för exempel. (Jämför även med Överför mönster på metall utan en vals och Mönstra metall och lera med Cuttlebug eller Sizzix.)


Notera
Tänk på att du på detta vis använder maskinen för material den inte är tänkt för. Försök inte "mangla" för tjocka sjok lera eller för grova metalltrådar om du är rädd om din pastamaskin. Kommer maskinen med en garanti så är det värt att notera att den endast gäller om du använder maskinen bara för det den egentligen är till för: pastatillverkning.

Tänk också på att en pastamaskin som används för bearbetning av lera eller metalltråd inte ska användas till matlagning sedan. Så använd inte en maskin om du vill fortsätta göra pasta med den!

2 kommentarer:

  1. Maneki! Din blogg är en outsinlig källa till kunskap och inspiration!! Alltför få kommer ihåg att ge respons och feedback på det de läser och får här, tror jag. Jag letade efter info om hemgjorda öronkrokar, och du har ju tips och länkar HUR mycket som helst, helt fantastiskt!!

    TAck för att du orkar hålla på och skriva här, du är fenomenal!!

    Ritva på PP.

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket för dina ord, Ritva. Kul att du gillar bloggen. :D I måndags krånglade datorn o program kraschade o igår kväll bet jag sönder en tand så jag behövde verkligen lite uppmuntran idag...

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails