Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 20 maj 2009

Lästips: Annorlunda och färgglada smycken med o-ringar


Susan C. Thomas: Link It! Colorful Chain Mail Jewelry with Rubber O-Rings. (2008, Lark Books) 104 s.

*

Gummi-/neoprenringar, s k o-ringar, används då och då i chain maille för att ge stretch, tillverka foxtailkedjor eller bara för att det är kul. För dessa ringar, som finns att köpa i många färger -- inklusive självlysande -- är roliga och ett annorlunda material för smycken. I denna bok finner du en mängd smycken med o-ringar, som skulle passa både killar och tjejer, barn och vuxna.

Susan Thomas utgångspunkt är chain maille, men smyckena hon skapar skiljer sig mycket från traditionella smycken i denna teknik då gummiringarna har två speciella egenskaper: de är mjuka och de kan inte öppnas. Resultatet blir länkade smycken i spännande former, som dessutom är töjbara (vilket innebär att det inte behövs några lås på armbanden). Av de 22 projekten som boken innehåller är majoriteten just armband, men här finns även fyra halsband och lika många örhängen. Förutom o-ringar används motringar, vanligen i anodiserad aluminium, samt i några fall även pärlor. Enda verktygen är ett par plattänger och en rundtång.

En sak jag gillar med boken och dess upplägg är att de allra flesta projekten skapas av små komponenter som länkas samman. En komplex form bryts ned till lätthanterliga delmoment. Smyckena skapas med utgångspunk i tre "basic element", det vill säga tre grundläggande sätt att länka samman två eller tre gummiringar (med eller utan en motring). Dessa tre "element" kan sedan varieras på många olika vis, både genom hur de fogas samman och hur de färgsätts. Detta upplägg gör det dessutom lättare när man vill utveckla sina egna mönster och former, vilket Thomas uppmuntrar till.

En speciell liten detalj jag fastnar för är dessutom författarens oortodoxa sätt att "montera" mittborrade pärlor: genom att trä en gummiring genom hålet, som inte ska vara för stort, så skapar hon en ögla på baksidan av pärlan utan att behöva använda sig av hattpinnar och tänger. Så enkelt och så effektivt att jag aldrig tänkt på det själv. Hade du? Lite synd bara att hon inte ger några råd på vägen angående vilka hålstorlekar som passar o-ringarna.

Ännu en fördel är att hon använder sig av inte allt för många olika storlekar på o- och motringarna, vilket gör det lättare för nybörjaren att shoppa då samma ringar passar många projekt. Totalt används sex storlekar på o-ringar -- från 4,8 till 15 mm -- men fokus på tre av storlekarna samt 8 olika motringar fördelat på tre tjocklekar, varav en (16G 3/16" ID) dominerar.

Finns det då något negativt med boken? Jo, i vissa fall har jag svårt för färgerna och färgkombinationerna (ett armband döpte jag raskt till torkade nudlar, ett annat till senap och ketchup). I några av projekten måste jag kämpa för att se formen bakom färgerna för det förra är mer intressant än det senare. Smaken är som bekant delad och jag ifrågasätter inte hennes, men när färgkombinationerna känns mindre attraktiva så försvinner lätt delar av intresset att bläddra vidare.

Thomas skriver själv att valet av färger kan påverka smyckena mycket och därför saknar jag kanske ännu mer att det inte finns fler galleribilder på samma smycken i olika färgkombinationer. Det hade varit inspirerande och verkligen visat på hur mångsidiga teknikerna är.

Armbandet på framsidan är inte helt rättvisande för de färger som används i boken så se även bilden på bokens baksida nedan. Blått och turkos respektive (senaps)gult och rost är genomgående färger, men här finns även tre sobert svartvita projekt.


*

PS! O-ringar används vanligen som packningar eller tätningar och kan därför köpas i butiker som säljer verktyg och material till hemmafixare. Men dock bara i svart och eventuellt rött. Desto fler färger och storlekar hittar du hos specialister på chain maille.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails