Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 6 maj 2009

Mönstertips: Square stitch -- inte så tråkigt som man kan tro

Square stitch är en väldigt enkel sydd teknik att lära -- kan du sy efterstygn så kan du sy square stitch -- men ofta är den ingen storfavorit bland pärlare då den är ganska så långsam och inte skapar lika följsamma och flexibla ytor som exempelvis peyote. Men det finns många intressanta och inspirerande mönster för den som inte räds tekniken.


Grunderna
För dig som inte testat square stitch än så finner du grundinstruktioner hos Beadwork.about.com och Beading Daily (cirkulär version här). En animerad tutorial har Silverhill Design och hos Auntie's Beads finner du en gratisvideo i två delar. För jämförelse mellan att sy med seeds (rocaille) och cylinderpärlor, se Beadwrangler. För ett barnprojekt, se Double Whammy.


Med oväntade pärlor
Ett bra "knep" för att göra square stitch mindre långsamt är att använda större pärlor. Detta utnyttjar inte minst Kate McKinnon när hon syr square stitch-armband med sötvattens- och silverpärlor. Se och läs i hennes tuffa projekt Biker Bracelet. Fastna inte bara för seeds när du använder sydda tekniker! Missa inte heller hennes Shag Carpet of Pearls Bracelet.


Cubes och andra småpärlor
Föredrar du dock att hålla dig till småpärlor så passar cubes som handen i handsken. Se enkla Marching Cubes Bracelet, Cool Cubes beaded beads, somriga White Picket Fence eller Carole Ohls fransade armband Checker Charmed för exempel. Också trianglar passar bra. I Reversible Bracelets utnyttjar Anne Nikolai Kloss formen för att skapa ett armband, som har en färg på ovansidan och en annan på undersidan.

För ett zigzagarmband av seeds, se Tina Koyamas Golden Zigzags. För exempel på hur du kan kombinera samman square stitch-cirklar, se Bohemian Revolutions Bracelet, halsbandet Copper-Go-Rounds och Circular Square Stitch.


Square som accent och bas
Ett smycke behöver inte göras i enbart square stitch. I Alveoline, La Coquille Bracelet, Centerstage Bracelet och Lucky Ladybug Bracelet används endast square för att hålla samman sektioner av pärlor och i så väl Bugle beads embellish a square stitch necklace, Monet's Garden, Caterpillar Bracelet och Between the lines använder pärlarna en yta av square stitch endast som en bas för vidare utsmyckning. På väldigt skilda vis. Även Carol Brantings Edge Strategy skulle kunna kvala in här, med sina motringsprydda armband, liksom halsbandet Funny Face.

I Oh Those Coins används små beaded beads som "buffertar för att hålla fast mynten, som används som hängen.


Dustin Wedekinds projekt
En pärlare som annars brukar kunna skapa det mest varierande och oväntade med square stitch är Dustin Wedekind. Se bara squarespiralerna i Corkscrew Tendrils, det flätade Belt Buckle Braid, det pärlklädda karbinhakelåset i Linked Ladder Rings eller de maffiga ringarna Nice Rock!. Missa inte heller de lika enkla som spännande pärlade pärlorna Retro-Fit Square-Stitch Tubes, som du kan hitta instruktioner till gratis på Beads, Baubles & Jewels.


Andra square stitch-variationer och tekniker
Hur du syr korkskruvsspiraler i square kan du lära på Beading Arts. Pärlaren Dragon gör vackra tredimensionella smycken med fåglar och lejon med en teknik som är en variant av square stitch, som skulle kunna liknas vid 2-drop. Mönstren hittar du på Unique Beaded Jewelry och grunderna för hennes alternativa square stitch här. Tänker man närmare på det skulle även St Petersburg chain kunna ses som en variant på 2-drop square.

Ännu en variant på square stitch är Kim Dormans luftiga square lattice stitch, som det tyvärr inte finns så många smycken i.

Square stitch-remsor är även grunden i bead quilling, Kathy Kings spännande teknik, och används även i Dana Freeds Color-Play Cuffs där hon flätar in dem i en RAW-bas.


Inte bara smycken
Eftersom square stitch ger ett stadigt och pålitligt resultat gör det sig inte bara bra till smycken -- se bara David Farnsworths Beaded Village!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails