Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 14 maj 2009

Mönstertips: Udda prismor blir till smycken


Kanske har du en trasig kristallkrona, ljusstake eller annat objekt som du inte vill eller har rätt kristaller till för att laga. Eller så kanske du har funnit/köpt några enstaka, fina prismor. Oavsett vilket så har du ett bra material för smyckestillverkning där.


Prismor passar ofta mycket bra som halsbandshängen -- se bara Swarovskis sortiment med kristalller tänkta för kristallkronor (säljs under varumärket Strass), som också är populära bland pärlare. Vissa prismor är lite för klumpiga för smycken, men många går bra att bära. Vanligast är kanske att använda prismorna precis som de är, upphängda i tråd eller med en bail (upphängningsögla). För exempel på projekt, se Vintage Chandelier Necklace och för mer om tips på upphängning, se Att hänga upp mittborrade pärlor samt Parts Clubs halsband.

Känner du dig modig och prisman saknar större värde -- ekonomiskt eller affektionsvärde -- så kanske du vågar vara modigare och ge dig på "altering". DIY Network frestar med Linda Blinns Chandelier Pendant, som skapas med glasfärg, kopparfolietejp och decoupage. För en annan stil, utan metallkant, se hennes Chandelier Crystals på Stampington. I Chandelier Crystal Necklace Pendant altrar Elizabeth Dunn med andra tekniker. Hon stämplar ett motiv med StazOn, ett lösningsmedelsbaserat bläck för stämplar, och täcker baksidan med metallicfärg.

Mindre prismor, som de klassiska oktagonerna, vilka har två hål kan användas som "mellandelar" eller länkas samman i smycken. De kan också användas som hängen, men en pärla, droppe, berlock eller annat "dingel" hängande i nedre hålet. Är de inte för tunga fungerar de även till örhängen eller kanske en ring. Beadsmania har exempel på långa örhängen med oktagoner (akrylprismor kan ev. vara att föredra).


Vill du ha mer inspiration till smycken med prismor? På Etsy hittar du flera säljare att inspireras av. Vissa föredrar den enkla, minimalistiska stilen medan andra är tvärtom.


PS! Vill du göra egna kristallkronor? Se Enkla kristallkronor, som tipsar om både stora och små varianter, som du enkelt kan göra. Missa inte heller Glittrande kristallträd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails