Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 11 maj 2009

Teknik: Russian spiral




Russian spiral är en variation av tubulär netting. Genom att byta ut var tredje pärla i varje "båge" mot en större storlek så får du en tub som inte är rak utan istället börjar snurra sig runt sig själv. Russian spiral är både lätt att lära och snabbt att sy. Dessutom kan en spiral se mycket lyxig ut bara med några enkla pärlor.


Grundläggande instruktioner till russian spiral kan du finna hos Bead Pattern Central (pdf) och Ruby's Beadwork. Den senare är till grunden instruktioner för tubulär netting, men genom att följa tipsen sist på sidan så får du en spiral. Hos Need for Beads hittar du en tutorial som använder sig av stavpärlor (pdf), vilket ger ett lite annorlunda utseende. En annan variant med stavpärlor finner du hos Ben-David's Arts och Diane Fitzgerald (pdf).

Som sagt kan du göra en spiral med många olika sorters pärlkombinationer. "Baspärlorna" är vanligen seeds/rocaillepärlor i någon storlek. Allt från 15/0 till 8/0 är vanligt. "Accentpärlorna", som alltså är de större pärlorna som får spiralen att snurra sig, kan vara större seeds, triangles, cubes, hex cuts, stavpärlor, fire-polished, bicones -- ja, valen är många. Finast blir spiralen om det är någon form av konstrast mellan bas- och accentpärlor samt att det är "lagom stor" skillnad i storlek. Testa dig fram till vad du föredrar.

Du behöver inte heller välja bara en sorts pärlor till accentpärlor: i Rustic Russian Spiral blandar Carole Ohl exempelvis stora seeds och triangles. Det är kanske främst av pedagogiska skäl, men ser också fint ut. Russian spiral kan användas för ett helt smycke, eller bara som en fokaldel, se Change of Focus av Julie Riggs.


Tips: Ett bra nybörjartips är att du använder olika färger för att lätt hålla reda på var i nettingen du befinner dig, det vill säga det underlättar att hålla reda på exempelvis vilken pärla du ska sy igenom och när du ska "gå upp" till nästa varv. Har du inte sytt tubulär netting förut kan du -- förutom hos Ruby ovan -- lära dig mer hos Beltana, Bead-patterns.com och Beading Daily.

PS! Det finns även "platta versioner" av russian spiral -- se Flat Russian-Style Netted Cuff och Hogarth Crystal Curve, som är två väldigt olika sätt att använda sig av russian spiral.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails