Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 21 maj 2009

Tillbehör: O-ringar


O-ringar kanske många förknippar främst med andra områden än smyckestillverkning såsom tätning av rör och slangar. Men det kan även användas för just smycken och tilltalar så väl killar som tjejer och barn som vuxna.


Vad är o-ringar?
O-ringar är slutna ringar tillverkade i gummi, som finns i storlekar från 4,8 millimeter och upp. De kan göras i olika typer av gummi och de sorter du lär stöta på är EPDM, silikon och neoprene. De ringar du finner i byggvaruhus och andra butiker med sortiment för hemmafixaren är oftast svarta. Eventuellt kan du även finna röda. Hos butiker som specialiserat sig på olika typer av smyckestillverkning kan du däremot hitta ett större utbud av olika färger. Det inkluderar även självlysande silikonringar, som exempelvis kanadensiska The Ring Lord säljer.



Användningsområden

Vad kan då o-ringar användas till? Ett vanligt användningsområde är att blanda in ringar i chain maille för att göra vävarna töjbara, som i exempelvis detta armband i byzantine/kungakedja, Rainbow Wristbands, Color My World eller FMG:s silverarmband. De är också populära att göra foxtailkedjor av, se mitt tidigare inlägg En mångsidig kedja samt fotot ovan. Fler och annorlunda o-ringsmycken, inspirerade av chain maille, finner du i Susan Thomas bok Link It!, som jag recenserat här. Den fyrkantiga komponenten och blommorna i fotot ovan är skapade efter hennes bok. Hon fäster bland annat pärlor på mitten av sina o-ringar också, inte bara blommor.

O-ringar kan även användas för att göra glasögonhållare till s k senilsnören. Länken längst till höger i bild illustrerar detta, men den kan även användas som just länk i smycken.

För dig som syr med pärlor kan en lite större o-ring användas som bas för ett hänge, à la Leslie Rogalskis O-riginal O-Ring (läs vidare under Brick stitch om stomme). Ringarna kan även täckas helt med pärlor, som exempelvis Christine Marie Noguere gör.

Är pärlsömnad inte din grej kan ringarna även användas i trädda och länkade smycken som O-Ring Earrings. Du kan även trä dem på tråd eller vajer som vore de pärlor. Och BeadFX tipsar om att små o-ringar kan användas som "buffert" mellan pärlor som används på pennor och andra "beadable objects" eller som stopp för pandor-stylepärlor. Over the Rainbow och The Satin Cord Store tipsar att de kan användas genom att träs på gummislang (buna cord) enbart för den dekorativa effekten eller som pärlstopp.

Lite större ringar kan träs på ringstommar med "kant" -- jämför denna bild. Se även Irene From Petersens bok Så här gör du smycken av silver och gummi (org. titel Sådan laver du smykker med sølv og gummi).


Inköpsställen
Förutom hos specialister på chain maille -- som Beadsisters, The Ring Lord, Blue Buddha Boutique, Metal Designz med flera -- kan du finna ringar i större pärlbutiker som Fire Mountain Gems, Slöjd-detaljer eller byggvaruhus eller liknande. Observera dock att många butiker för hemmafixare endast säljer ringarna i satser med olika storlekar, men inte så många ringar. De kan också vara dyra. Så försök i så fall finna någon som säljer o-ringarna i storpack och varje storlek separat.

Du kan även finna o-ringar täckta av tråd i flera pärlbutiker, något som även är lätt att göra själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails