Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 12 maj 2009

Verktyg: Spiralverktyg -- hjälp för att göra platta spiraler

Tillhör du den grupp av pärlare och trådarbetare som tycker det är svårt att göra platta spiraler enbart med hjälp av händer och tång? Det finns hjälp att få med spiralverktyg. Dessa kan se olika ut men principen är den samma: en trådände fixeras och sedan snurras tråden runt en pinne med ett "block" tryckt mot underlaget så att spiralen blir platt.

Det finns färdiga spiralverktyg att köpa så som Beadalons Spiral Maker eller WigJig Spiral Maker, som används tillsammans med deras jiggar. Hur den senare används kan du läsa här eller se deras instruktionsvideo. Men du kan även göra ditt eget verktyg med några få enkla material.

Hos Jewelry Artist -- scrolla längst ned på sidan("Make a Spiraler") -- används två pokerchips och en skruv. I Jewelry Making for Beginners (Dover Publications) skapar Greta Pack ett spiralverktyg med lite mer delar. Hon använder en spik som "nav"och kopparbricka som bas, vilket fixeras med en liten tving. Spiralen formas med händerna och plattas sedan till genom att du hamrar på en kapad rundstav med hål i mitten, som sätts över spiken. Du kan se hur hon gör här.

Ett spiralverktyg används ofta för att göra enkla hängen och berlocker, men det kan också användas för att göra spiraler till den länk som på engelska kallas egyptian coil (svenska instruktioner till denna finns hos Panduro). Du kan även göra spiraler med dubbla trådar, så som WigJig visar.


Notera att det även finns ett annat verktyg, som ibland kallas spiralverktyg: den "vev" som också går under namn som Coiling Gizmo och Twist n Curl. Mer om dett verktyg kan du läsa om i Coiling.

PS! Vill du lära dig att göra spiraler för hand, vilket är användbart att kunna, se t ex FusionBeads eller Beaducations videotutorial. Det kräver lite övning att få det snyggt, men det är det värt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails